25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.03.2022 11:08 | Son Güncelleme: 14.03.2022 11:21

Putin etkisi: ABD enflasyonu daha da yükselebilir

Allianz Baş Ekonomi Danışmanı Muhammed El-Erian, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgal etme kararının ABD enflasyonunda daha fazla yükselişi tetikleyeceğini belirtti
Putin etkisi: ABD enflasyonu daha da yükselebilir

Allianz Baş Ekonomi Danışmanı Muhammed El-Erian Ukrayna'daki savaşın ABD'de halihazırda yüksek seyreden enflasyonu daha fazla tetikleyebileceği uyarısı yaptı. CBS televizyon kanalına konuşan El-Erian Şubat ayında yüzde 7.9'a yükselerek 40 yılın zirvesinde seyreden enflasyonun yüzde 10 civarına çıkarak zirve yapacağını, sonrasında ise düşüşe geçeceğini öngördü.

"FED fazlasıyla geç kaldı"

Enflasyonda Putin etkisi olacağını kaydeden El-Erian devam eden savaşın emtia fiyatları, tedarik zinciri ve sevkiyatlarda sıkıntılara yol açacağını öngördü.

El-Erian Fed'e yönelik eleştirilerini de sürdürdü. Fed'in bu hafta gerçekleşecek toplantısında politika faizini 25 baz puan artırması bekleniyor. Fed'in faiz artırımında geç kaldığını kaydeden El-Erian, "Fed geç kaldığı için bu noktaya geldik. Artık Fed'in faiz artırmaktan başka iyi bir politika seçeneği kalmadı" ifadesini kullandı.

El-Erian ayrıca yüksek enflasyon ve düşük büyüme anlamına gelen stagflasyondan kaçılamayacağını ancak hızlıca toparlanarak resesyondan kaçınmak için alan olduğunu sözlerine ekledi.