04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.12.2023 22:36 | Son Güncelleme: 04.12.2023 22:46

Rekor kıran altın fiyatlarında sert düşüş

Altın fiyatları piyasanın ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimlerini agresif bir şekilde fiyatlandırmasının çok ileri gitmiş olabileceği ve analistlerin bunun sürdürülemez olduğuna inandıklarına dair işaretler nedeniyle rekor seviyeden geriledi
Rekor kıran altın fiyatlarında sert düşüş

Spot altın Asya'da yüzde 3'ten fazla sıçrayarak 2.135,39 dolara ulaştı ve yeni rekorunu kırdı. Ancak bu seviyede uzun süre tutunamayan ons altın, Türkiye saatiyle 20:30'da yüzde 2,2 geriledi.

Altın neden rekor kırdı?

Altın fiyatları, Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarının işlemcilerin merkez bankasının gelecek yılın başında faiz artırımlarına başlayabileceği beklentilerini kuvvetlendirmesiyle 2 bin 100 doları aşarak haftaya yükselişle başlamış ve tüm zamanların zirvesine yükselmişti.

Akşam saatlerinde ise altında rüzgar tersine esti ve gram altın yüzde 2,22 değer kaybetti.

Yaşanan bu gelişmenin ardından gram altının alış fiyatı 1.899 TL'den 1.881 TL'ye; satışı ise 1.916 TL'den 1.882 TL'ye geriledi.

Merkez Bankaları altın toplama yarışında

Dünya Altın Konseyi tarafından yakın zamanda yapılan bir ankete göre, tüm merkez bankalarının yüzde 24'ü önümüzdeki 12 ay içinde altın rezervlerini artırmayı planlıyor.

Yatırımcılar verileri izleyecek

Yatırımcılar, Fed'in bir sonraki adımlarına ilişkin ipuçları için önümüzdeki birkaç gün içinde bir dizi önemli istihdam verisini takip edecekler.

Tiberius Group AG'de portföy yöneticisi olan Jo Harmendjian Bloomberg'e verdiği demeçte, "Altın şu anda birçok şeyin cevabıdır. Devam eden enflasyon problemi, oluşan faiz indirimi beklentisi ve süregelen savaşlar altını besliyor" dedi.