07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.04.2024 10:04 | Son Güncelleme: 26.04.2024 10:55

Reuters yazdı: Getir n11'i satmayı düşünüyor

İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan kaynaklara göre son zamanlarda bazı Avrupa ülkelerinden çekildiği açıklanan Getir, alışveriş platformu n11'in satışını değerlendiriyor
Reuters yazdı: Getir n11'i satmayı düşünüyor

Konuya yakın iki kaynağın verdiği bilgiye göre hızlı dağıtım şirketi Getir, yatırımcılarla yeni bir yol haritası üzerinde görüşürken seçenekler arasında online alışveriş platformu n11'in satışını da değerlendiriyor. Getir, Covid-19 salgını sırasında hızla büyüyerek yüksek profilli yatırımcıların ilgisini çekti ve iki yıl önce Batı Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde operasyonlar kurarak 12 milyar dolar değerlemeye ulaştı.

Ancak pandemi sona erip insanlar fiziksel alışverişe döndükçe, yüksek kâr marjları düştü ve bu pazarlardaki yatırımlardan kaynaklanan maliyetleri karşılamak zorlaştı. Bir kaynak Reuters'a, “Masada yatırımcılarla görüşülen pek çok seçenek var. Görüşülen her seçeneğin gerçekleşeceğini söyleyemeyiz. Bunlardan biri de n11 için satış seçeneği” dedi. Getir konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Ofisler birleştirildi

Getir, 2022 yılında enflasyon baskısı nedeniyle Türkiye'deki çalışanlarının yüzde 14'ünü işten çıkarmıştı. Bir yıl sonra da Fransa, İtalya, İspanya ve Portekiz pazarlarından çekildiğini açıklayarak faaliyetlerini Türkiye, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD ile sınırlandırdı.  “Bir çıkış yolu aranıyor. Seçenekler değerlendiriliyor ve n11 de bunlardan biri” diyen ikinci bir kaynak, nihai kararın ne olacağının belirsiz olduğunu söyledi. Getir, Türkiye'den Doğuş Grubu ve Güney Koreli SK Planet'ten kalan hisseleri satın almadan önce 2022 yılı başında n11'e ortak olmuştu. Diğerleri gibi özel konuları tartışmak için adının açıklanmasını istemeyen üçüncü bir kaynak, n11 ofislerinin birkaç hafta önce küçülme ve işten çıkarmaların bir parçası olarak Getir ile birleştirildiğini söyledi. 

Nazım Salur Getir'i 2015 yılında kurdu. Yatırımcıları arasında Mubadala Investment Company, Abu Dhabi Growth Fund (ADG), Alpha Wave Global, Sequoia Capital ve Tiger Global yer alıyor. İlk kaynak, stratejik görüşmelerin bir parçası olarak Getir'in geçen yıl FreshDirect'i satın aldığı ancak genişleme hedefine ulaşamadığı ABD'den çıkmayı düşünebileceğini söyledi. Getir, New York ve Chicago'da faaliyet gösteriyor. Alman medyası çarşamba günü Getir'in Gorillas'ı 1,2 milyar dolar değerinde bir anlaşmayla satın almasından bir buçuk yıl sonra yakında Almanya'dan da çekileceğini yazdı.