28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.07.2023 14:59 | Son Güncelleme: 07.07.2023 15:54

Reuters yazdı: Mali disiplin sağlanması için başka adımlar da gündemde

Vergilerden yapılan artışların ardından Reuters'a konuşan bir hükümet yetkilisi, bütçe açığının kapatılması için başka önlemlerinde gündemde olduğunu söyledi
Reuters yazdı: Mali disiplin sağlanması için başka adımlar da gündemde

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre mal ve hizmetlerden alınan KDV oranı yüzde 18'den yüzde 20'ye tuvalet kağıdı ve deterjan gibi temel ürünlerden alınan KDV oranı ise yüzde 8'den yüzde 10'a yükseltildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan diğer değişikliklerin yanı sıra, hükümet tüketici kredilerine uygulanan Banka Sigorta ve Muamele Vergisi' de yüzde 10'dan yüzde 15'e yükseldi.

"Başka adımlarda gündemde"

Gazete ayrıca yurtdışından getirilen cep telefonları için kayıt ücretinin yüzde 228 artışla 20 bin liraya yükseldiğini gösterdi. Reuters'a konuşan üst düzey bir yetkili, "Vergi ve harçlardaki son artışın amacı bütçe açığının azaltılması. Mali disiplinin sağlanmasına yönelik başka adımlar da gündemde. Harcama kesintileri de planlanıyor. Bütçede ciddi bir toparlanma gerekli" ifadelerini kullandı. 

Bütçe, Mayıs ayında yapılacak seçimler öncesinde artan harcamalar ve Şubat ayında Türkiye'nin güneyinde meydana gelen yıkıcı depremlerin etkisiyle yılın ilk beş ayında 263,6 milyar lira açık verdi. Oyak Yatırım tarafından yayınlanan bir notta, vergi artışlarının Türkiye'nin bütçe gelirlerini yüzde 2 civarında artırabileceği belirtildi. Yıllık enflasyon haziran ayında yüzde 40'ın altına geriledi ancak asgari ücret ve diğer maaş artışlarının yanı sıra kurumlar vergisi artışını da içeren mali tedbirlerin etkisiyle önümüzdeki aylarda yeniden yükselişe geçmesi bekleniyor.

Enflasyonu artırması bekleniyor

QNB Finansbank tarafından yapılan bir değerlendirmeye göre yeni vergi önlemlerinin genel enflasyonu 1 ila 1,2 puan artırması bekleniyor. Merkez Bankası'nın geçen ay faiz oranlarını artırması ve enflasyonu kontrol altına almak için politikayı daha da sıkılaştırma sözü vermesi, Erdoğan'ın yıllarca süren alışılmışın dışındaki ekonomik politikalarının ardından daha geniş bir U dönüşünü yansıtıyor. Ekonomistler, mal ve hizmetlerden alınan KDV oranının artırılmasının devlet gelirlerini yaklaşık 30 milyar lira artıracağını aktardı. 

Şubat ayında Türkiye'nin güneyinde meydana gelen depremler 50 binden fazla insanın ölümüne ve milyonlarca insanın evsiz kalmasına yol açarak ülkenin modern zamanlardaki en büyük doğal felaketine neden oldu. Ekonomistler ve hükümet, yeniden inşa çalışmalarının 100 milyar dolardan fazla tutabileceğini söyledi.