26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.03.2023 07:47 | Son Güncelleme: 21.03.2023 07:52

Rusya Çin'in en büyük petrol tedarikçisi oldu

Sıfır Covid politikasının sona ermesinin ardından Asya'nın en büyük ekonomisi Çin'de yeniden canlanan talebi beslemek için ucuz varillerden yararlanan rafinerilerle birlikte Rusya, Çin'in en büyük petrol tedarikçisi olarak Suudi Arabistan'ı geride bıraktı
Rusya Çin'in en büyük petrol tedarikçisi oldu

Bloomberg'in haberine göre Çin gümrük verilerine göre Asya ülkesi, geçen ay Rusya'dan 7,69 milyon ton ya da günde 2 milyon varil ham petrol ithal etti. Suudi Arabistan'dan gelen ham petrol Ocak ayına kıyasla %29 azalarak Haziran ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi. 

Çin ve Hindistan, Ukrayna'daki savaşın küresel enerji akışını yeniden şekillendirmesinin ardından Rus ham petrolünün başlıca alıcıları olarak ortaya çıktı. Moskova, daralan müşteri havuzunu ikna etmek için petrolünü indirimli fiyatlarla sunuyor ve bu durum enflasyonu kontrol etmeye çalışan Asyalı alıcılar tarafından memnuniyetle karşılanıyor.

Çin'de benzine olan talep patladı

Geçen yılın sonlarında Covid kısıtlamalarının sona ermesinin ardından Çin'de benzin gibi ulaşım yakıtlarına olan talep agresif bir şekilde geri döndü ve büyük şehirlerde daha sık trafik sıkışıklığına yol açtı. Rusya ve Suudi Arabistan, savaştan bu yana Çin'in en büyük ham petrol tedarikçisi unvanını daha sık paylaşıyor.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in bu hafta Moskova'ya yaptığı ve Pekin tarafından "dostluk, işbirliği ve barış" yolculuğu olarak nitelendirilen ziyarette ele alınacak başlıca konular arasında enerjinin de yer alması bekleniyor. Rusya aynı zamanda Çin'in önemli bir kömür ve sıvılaştırılmış doğal gaz tedarikçisi.