24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.01.2023 11:44 | Son Güncelleme: 13.01.2023 13:13

Tim Cook maaşını düşürdü ama kar payını yükseltti

Apple CEO'su Tim Cook maaşında yüzde 40'lık kesinti yaptırdı. Bu 62 yaşındaki yöneticinin 35 milyon dolar daha az kazanacağı anlamına geliyor. Perde arkasında ise Cook'un performansa bağlı hisse opsiyonlarının yüzdesi yükseltildi. Yani Cook'un yıl sonunda daha fazla kazanma ihtimali bir hayli yüksek
Tim Cook maaşını düşürdü ama kar payını yükseltti

ABD'li teknoloji devi Apple'ın CEO'su Tim Cook, kendi tavsiyesiyle yeni yıldaki maaşında yüzde 40 kesinti yaptırdı. 2022'de 84 milyon dolar maaş alan 62 yaşındaki yönetici bu yıl 49 milyon dolar kazanacak. Cook maaş olarak 2023'te 35 milyon dolar daha az kazanacak olsa da değişikliğin perde arkası yıllık gelirinin azalmayacağını gösteriyor.

Cook'un maaşı kazancının yalnızca küçük bir kısmı. Çoğu CEO gibi onun da kazancının büyük kısmı teşvik primlerinden ve şirketin kar payından geliyor

Şirket perşembe günü yaptığı açıklamada, değişikliklerin bir parçası olarak Cook'a verilen ve Apple'ın performansına bağlı olan hisse senedi ödüllerinin yüzdesinin 2023'te ve gelecek yıllarda yüzde 50'den yüzde 75'e çıkacağını söyledi. Cook, 2022 yılı için 3 milyon dolar baz maaş, yaklaşık 83 milyon dolar hisse senedi ödülü ve ikramiye dahil olmak üzere 99,4 milyon dolar aldı. Bu rakam, toplam ödeme paketinin 98,7 milyon dolar olduğu 2021 yılına göre biraz daha fazla.

Hisseler yükseliyor

Dolayısıyla Cook'un 2023 yılı için alacağı toplam ücret, şirketin hisse senedi performansına bağlı olarak bir hayli yükselebilir. Apple hisseleri geçen yıl yaklaşık yüzde 27 geriledi. Bu teknoloji devinin 1 trilyon dolar kaybetmesi anlamına geliyor. Bu yıl ise hisseler şimdiye kadar yüzde 2,7 oranında yükseldi.

Forbes dergisine göre, 62 yaşındaki Cook'un kişisel mal varlığı 1,7 milyar doları buluyor.

CEO'ların kendi ücretlerinin düşürülmesini önermesi nadir görülen bir durumdur. Bloomberg verilerine göre, üst düzey şirketlerde maaş paketleri giderek daha cömert hale geldi ve 2021, yönetici primleri için rekor bir yıl oldu. Ancak hissedarlar bu tür paketleri giderek daha fazla tepki gösteriyor Mercer'a göre, 2021'de rekor sayıda sözde ücret oylaması başarısız oldu ve bu da hissedarların şirketlerin pandemi sırasında gösterdikleri performansa ilişkin hayal kırıklıklarını yansıtıyor.

Neden hissedarların tepkisi

Dolayısıyla Cook'un maaşında kesinti yapılması tavsiyesinin, hissedarların bu konudaki geri bildirimleri üzerine geldiği tahmin ediliyor. Apple'ın finans komitesi tarafından yapılan açıklamadaki "Hissedar geri bildirimleri, Apple'ın olağanüstü başarısı ve diğer geri bildirimler: Tim Cook'un tavsiyesi ile dengelendi" ifadeleri de bunu doğrular nitelikte.