03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.02.2024 16:36 | Son Güncelleme: 15.02.2024 17:35

Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin: 2024'te hedefimiz uluslararası pazarda büyümek

Bloomberg TV’nin Dubai stüdyosuna konuk olan Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin “2024’te toplam ciromuzun yüzde 20’si uluslararası pazarlardan gelecek. Bu oranı yüzde 50’ye kadar çıkartmayı hedefliyoruz" dedi
Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin: 2024'te hedefimiz uluslararası pazarda büyümek

Satış bazında Türkiye’nin en büyük e-ticaret şirketi Trendyol yurtdışı pazarlarda büyüme stratejisini adım adım hayata geçiriyor. Bloomberg TV’nin Dubai stüdyosuna konuk olan Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, 2023 yılında satışlarının dolar bazında yüzde 50 artış gösterdiğini anlatarak “2024’te toplam ciromuzun yüzde 20’si uluslararası pazarlardan gelecek. Bu oranı yüzde 50’ye kadar çıkartmayı hedefliyoruz. 250 bin satıcımızla, başta tekstil olmak üzere Türkiye’nin ihracatına katkı yapıyoruz” dedi. Çağlayan Çetin Bloomberg’in sorularını şöyle cevapladı:

 Trendyol Türkiye’deki yüksek enflasyon ortamıyla nasıl başa çıkıyor?

  • Trendyol Türkiye’nen en büyük e-ticaret şirketi. 30 milyondan fazla aktif müşterimiz var. Platformumuzda 250 binden fazla satıcımız bulunuyor. Bunların çoğu küçük ve ortak ölçekli işletmeler. Trendyol’da satış yapan çok büyük şirketler de var. Seçenek sayımız çok fazla olduğu için yüksek enflasyon ortamında müşterilerimiz kendilerine en uygun ürünü sistemimizde bulma şansına sahip. Trendyol, hızlı büyümesini sürdürüyor. 2023’te satışlarımız dolar bazında bir önceki yıla göre yüzde 50 artış gösterdi. Bu yıla da iki haneli büyüme oranlarıyla başladık. Şirketimiz uluslararası pazarda da hızlı büyüme sürecinde. Örneğin şu anda bulunduğumuz Körfez Bölgesi’nde de hızla büyüyoruz.

Türkiye piyasasının gelişmeyi sürdüreceğine inanıyor musunuz?

  • Kesinlikle. Türkiye bizim ana pazarımız. Türkiye pazarındaki en güçlü yönümüz ülkede çok ciddi bir üretim kapasitesinin bulunması. Biliyorsunuz Türkiye tekstilde dünyanın en önemli üç üretici ülkesinden biri. Bu üretim gücünün büyük kısmı satıcı olarak Trendyol platformunda yer alıyor. Bu gücü şimdi uluslarası pazarlara taşıyoruz. Avrupa’ya ve Körfez ülkelerine… Azerbaycan’dan başlamak üzere faaliyetlerimizi eski Türki cumhuriyetlerine de taşıyoruz. Trendyol’un faaliyetlerini Türkiye dışına taşıması Türk moda endüstrisinin ihracatını artırmasını sağlıyor.


Alibaba Grubu’nun yanı sıra Softbank, General Atlantic, Quatar Investment Authority, Abu Dabi Varlık Fonu’ndan da yatırımlar aldınız. Birkaç yıl önce şirketinizin değeri 16.5 milyar dolar olarak tescillenmişti. Şimdiki değerleme hakkında neler söylersiniz?

  • Trendyol halka kapalı, hisseleri borsada işlem görmeyen bir şirket statüsünde. Halka açık şirketler gibi finansallarımız veya şirket değerimiz hakkında rutin bilgilendirmeler yapmıyoruz doğal olarak. Biz büyümeye odaklı bir şirketiz. Bahsettiğiniz gibi dünyanın en önemli teknoloji gruplarından birinden (Alibaba) yatırım aldık. Bunun yanında Katar ve Abu Dabi fonlarından aldığımız yatırımlar Körfez Bölgesi’ndeki büyüme stratejimize çok büyük katkı yaptı. Bu yatırımların ardından çok ciddi büyüme kaydettik. Bir fikir vermesi açısından söyleyeyim: Katar ve Abu Dabi’den aldığımız yatırımlar sonrası Körfez Bölgesi’nde satışlarımız (gross merchandise value) iki katına çıktı. Bu rakamlar doğru yolda olduğumuzu gösteriyor.

 Önümüzdeki dönemde büyümeyi hangi alanlarda görüyorsunuz?

  • Agresif uluslararası büyüme için planımızı devreye aldık. Körfez Bölgesi’nde 6 ülkeye yönelik bölgesel bir uygulama (app) yaptık. Hem Arapça hem Türkçe. Doğu Avrupa’da Türkiye’ye yakın coğrafyada 7 ülke, Almanca konuşulan ülkeler ve Azerbaycan’a faaliyetlerimizi taşıdık. Körfez Bölgesi’nde halen 1 milyon aktif müşterimiz var. Körfez Bölgesi için hazırladığımız app, 6 ayda 4.5 milyon kez indirildi. Bölgedeki tüketiciler moda ağırlıklı app’imize çok çabuk adapte oldu. Stoklarımızdaki 7.5 milyon çeşit ürünü (SKU) satışa sunuyoruz bölgede. Ramazan ayı başladığında bu sayı 12 milyona yükselecek. 2024’te bölgede 6 milyon aktif müşteri sayısına ulaşmayı hedefliyoruz. Benim hayalim ise 10 milyon aktif müşteri. Türkiye’ye olan kültürel yakınlık, Türkiye’nin yüksek popülaritesinin de etkisiyle bölgede büyük bir potansiyel görüyoruz.

Trendyol’un yakın tarihte bir halka açılma planı var mı?

  • Çok yakın vadede böyle bir planımız yok. Şu anda büyüme odaklı ilerliyoruz. Söylediğim gibi Türkiye dışındaki pazarlara açılma sürecimizi yeni başlattık. 2024’te satış gelirlerimizin yüzde 20’sinin uluslararası pazarlardan geleceğini tahmin ediyoruz. Bu oranın yüzde 50’ye yükselmesini hedefliyoruz. Elbette bir gün uluslararası bir halka arz yapacağız ama acelemiz yok. Güçlü bir bilançomuz var, Alibaba ve Körfez fonları gibi güçlü sermayedarlara sahibiz. Abu Dabi ve Katar fonları bölgede hızlı büyüyebilmemiz için gereken sermaye desteğini sağlıyorlar. Ama her teknoloji şirketi gibi biz de uygun zamanda halka açılacağız.