27 Nisan 2025, Pazar Gazete Oksijen
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 13.04.2025 19:31 | Son Güncelleme: 13.04.2025 19:34

Trump telefon ve çipleri gümrük vergisinden muaf tuttu, ancak bu muafiyet kısa süreli olabilir

AFP'nin haberine göre üst düzey yetkililer Pazar günü, Çin'in Trump yönetimini agresif ek gümrük vergisi politikasından tamamen vazgeçmeye çağırmasıyla birlikte, ABD'nin kapsamlı ithalat tarifelerine getirilen son muafiyetlerin kısa ömürlü olabileceği konusunda uyarıda bulundu
Trump telefon ve çipleri gümrük vergisinden muaf tuttu, ancak bu muafiyet kısa süreli olabilir
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Dünyanın en büyük iki ekonomisi, ABD Başkanı Donald Trump'ın özellikle Çin ithalatını hedef alan küresel bir gümrük vergisi 'saldırısı' başlatmasından bu yana hızlı ilerleyen, yüksek riskli bir restleşme oyununa kilitlenmiş durumda.

Karşılıklı olarak ABD'nin Çin'e uyguladığı gümrük vergileri yüzde 145'e yükselirken, Pekin de Amerikan ithalatına yüzde 125'lik bir misilleme bandı koydu.

ABD tarafı Cuma günü, Çin'in önemli bir kaynak olduğu akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, yarı iletkenler ve diğer elektronik ürünler için gümrük vergisi muafiyetlerini listeleyerek baskıyı biraz azaltmış gibi göründü.

Ancak Pekin Ticaret Bakanlığı bu hamlenin yalnızca “küçük bir adımı temsil ettiğini” söyledi ve Trump yönetiminin tüm tarife stratejisini “tamamen iptal etmesi” gerektiğinde ısrar etti.

Trump'ın kararı hangi teknoloji devlerini vergilerden muaf tutuyor?

Yeni muafiyetler Nvidia ve Dell gibi ABD'li teknoloji şirketlerinin yanı sıra Çin'de iPhone ve diğer premium ürünler üreten Apple'a da fayda sağlayacak.

Ancak muaf tutulan bazı tüketici elektroniği ürünlerinin, ABD'nin ulusal savunma ağları için kilit öneme sahip olduğu düşünülen mallara uygulanacak sektöre özel gümrük vergilerine hedef olması nedeniyle bu rahatlama kısa süreli olabilir.

Lutnick: Çip tarifeleri bir iki aya yürürlüğe girer

Trump, Pazartesi günü “çok spesifik” ayrıntılar vereceğini söyledi ve ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick, yarı iletken tarifelerinin muhtemelen “bir ya da iki ay içinde” yürürlüğe gireceğini söyledi.

ABD Başkanı bu ayın başlarında düzinelerce ticaret ortağına kapsamlı ithalat vergileri getireceğini duyurarak finans piyasalarını altüst etmiş, ancak daha sonra bunların çoğunu aniden 90 gün süreyle durdurduğunu açıklamıştı.

Çin ise bu ertelemenin dışında tutuldu.

Beyaz Saray, Trump'ın Çin ile bir anlaşma sağlama konusunda iyimser olduğunu söylese de, yönetim yetkilileri Pekin'in önce kendilerine ulaşmasını beklediklerini açıkça ifade ettiler.

Trump'ın ticaret temsilcisi Jamieson Greer Pazar günü CBS'in “Face the Nation” programına verdiği demeçte Başkan ve Çinli mevkidaşı Xi Jinping arasında bir görüşme için “herhangi bir planımız yok” dedi.

Çin, küresel ekonomik fırtınadan endişelenen ülkelerin dikkatini çekmeye çalışarak kendisini istikrarsız bir Washington'a karşı istikrarlı bir alternatif olarak sunmaya çalışıyor.

Çin lideri Asya turuna çıkıyor

Xi Pazartesi günü beş gün sürecek Güneydoğu Asya turuna başlıyor ve üretim merkezi Vietnam'ın yanı sıra Malezya ve Kamboçya liderleriyle görüşecek.

Trump'ın gümrük vergileri ve ardından gelen politika değişiklikleri özellikle ABD ekonomisinde şok etkisi yarattı; yatırımcılar devlet tahvillerini terk etti, dolar değer kaybetti ve tüketici güveni düştü.

Trump'ın üzerindeki baskıyı arttıran Wall Street milyarderleri -ki bunların arasında Trump'ın kendi destekçileri de var- tüm gümrük vergisi stratejisini zarar verici ve ters tepici olduğu gerekçesiyle açıkça eleştirdi.

Beyaz Saray ise agresif politikanın meyvelerini verdiğinde ısrar ediyor ve düzinelerce ülkenin 90 günlük ara sona ermeden önce bir anlaşma sağlamak üzere ticaret müzakerelerine başladığını söylüyor.