03 Aralık 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.02.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Umutlu ama temkinli olalım

2020’de uluslararası piyasalara pandemi damga vurdu. Pandemi ile başarıyla mücadele eden ülkeler 2021’de diğerlerinden pozitif ayrışacak. Gelin döviz, faiz ve borsa cephelerine tek tek yakından bakalım
Umutlu ama temkinli olalım

Önce ABD’den başlayalım… Trump gitti, Biden geldi. İlk etapta bazı tedirginlikler olsa da uygulanması planlanan ekonomi politikalarına piyasalar olumlu yaklaştı. Para ve ekonomi politikaları konusunda çok fazla belirsizlik yok.  Uygulanacak ekonomi politikalarına piyasaların da yaklaşımı olumlu. ABD Başkanı Biden’nın önünde 1.9 trilyon dolarlık ekonomiyi canlandırma paketi ile pandemiyle mücadele var.   FED Başkanı Powell, istihdam ve enflasyon hedefleri sağlanana kadar para politikasında destekleyici duruşu sürdüreceklerini söylemeye devam ediyor. Vadeli işlemler FED’in politika faizini 2023’e kadar yüzde 0-0.25’te tutacağını fiyatlamaya devam ediyor.  FED yılın ilk toplantısında piyasa beklentisine paralel olarak politika faiz oranını değiştirmezken, aylık en az 120 milyar dolar tutarında varlık alımını sürdüreceğini belirtti. FED sayesinde ve pandemi sonrası toparlanma beklentileriyle ABD borsaları 2021 yılına da olumlu bakıyor.

TCMB güven verdi

Bizim tarafta geçen ay gerçekleştirilen yılın ilk enflasyon raporu toplantısında Merkez Bankası 2021 enflasyon tahminlerini değiştirmeyerek yüzde 9.4, 2022 tahminini de yüzde 7 seviyesinde sabit tuttu. Ağbal’ın para politikasında sıkı  duruşun yüzde 5 hedefine ulaşana kadar sürdürüleceğini ve gerekirse ilave parasal sıkılaştırma yapılacağını vurgulamasıyla 2 yıllık gösterge tahvil getirisi yüzde 14.7 seviyelerine geriledi. Türkiye’nin CDS’i de 311 baz puana indi.  Merkez Bankası politika faizi (1 hafta vadeli repo faiz oranı) yüzde 17 seviyesinde bulunuyor. 2021 yılında fiyatlar üzerinde maliyet kaynaklı baskılar zayıflayacak, ancak ılımlı talep ve enflasyon beklentilerinde gerçekleşen kötüleşmenin etkileriyle enflasyon çift hanede kalmaya devam edecek. TCMB, gösterge faizini muhtemelen yılın ikinci yarısına kadar yüzde 17’de tutacak.

Dolar ne olur? 

Ağbal’ın “şahin duruş ve uzun süreli güçlü parasal sıkılaştırma” vurgusunu tekrarlaması döviz kurları üzerinde satış baskısını artırdı ve kurlar geriledi.  Dolar/TL ilerleyen günlerde 7 seviyelerine gelebilir, ancak o seviyelerin altına gelse de kalıcı olması çok kolay değil. TCMB, swaplar dahil eksi 50 milyar dolar rezervi yüzünden, piyasadan mutlaka dolar almaya başlayacaktır. Bu yıl kamu ve özel sektörün 180 milyar dolar döviz yükümlülüğünün bulunduğunu hatırlatalım.  Dolar/TL’de destek seviyesi 7-7.10 aralığı. Burası kırılırsa hedef 6.80-6.85 olacak. 

Borsa İstanbul

Bu yıl geçen yıl gibi güçlü seyretmesi bekleniyor. Hedef dolar bazında en az 2,5 cent. Geçmişte Borsa İstanbul üç kez 5.1 centi görmüştü. Dolar/TL’yi 7.20 olarak baz alırsak 2.5 cent 1.800 puan seviyesine denk geliyor. Yükseliş potansiyeli yüzde 20 civarında. Mevduat faizlerinin yüzde 17-18 gibi olduğunu düşünürsek borsadaki getiri beklentisi çekici gelmese de hisse senedi bazında mutlaka çok daha iyi fırsatlar olacaktır.