20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 14.05.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Vegan süt üreticisi Oatly uçtu: 10 milyar dolar

İsveç Malmö merkezli Oatly’nin geçen yılki cirosu 400 milyon dolarda kaldı. Ancak yatımcılara göre şirket vegan sütün Bitcoin’i
Vegan süt üreticisi Oatly uçtu: 10 milyar dolar

Soya, badem, yulaf, kaju fıstığı, hindistan cevizi, kenevir, arpa, pirinç, chia tohumu… Şimdi de bezelye… Avrupa ve ABD’de bitki bazlı süt veya başka bir ifadeyle vegan süt piyasası inanılmaz bir hızla büyüyor. Vegan süt, aslında Çin uygarlığının dünyaya bir hediyesi. Çin, yüzyıllardır soyadan süt üretip kullanıyor. Badem sütünün de Ortadoğu’da yüzyıllara dayanan bir geçmişi var. 1970-80’lerde Batı toplumunda “Laktoz intoleransı” diye bir rahatsızlığın tanımlanmasından sonra vegan sütlere ilgi artmaya başladı. Önce badem ve yulaf sonra da diğer bitkilerin devreye girmesiyle vegan süt üretimi çeşitlenip, daha geniş bir yelpazeye hitap etmeye başladı.  Bu yükseliş sırasında, soya kaynaklı alerjik hastalıkların tanımlanması ve soya ekimi nedeniyle hızlanan “orman katliamı” soya sütününün modasını sona erdirirken, diğer bitkiler öne çıktı.

Hızla büyüyor

Euromonitor’ün raporuna göre, dünya vegan süt piyasasının büyüklüğü 17 milyar dolara yükseldi. Bu rakam 650 milyar dolarlık hayvansal süt ve süt ürünleri piyasasının yüzde 3’ü bile değil, ancak yeni yatırımlar hızla vegan süt üreticilerine yöneliyor. Vegan süt piyasasının en çok konuşulan oyuncusu İsveç merkezli Oatly. 1990’larda kurulan Oatly 2012’de Toni Peterssonn adlı dahi bir CEO’nun başa geçmesiyle hızla yükselmeye başladı. 2106’da ABD’de “barista edisyonuyla” kahve zincirlerine girdi. Aynı yıl 50 milyon dolar olan yıllık satışı 2020’de 400 milyon dolara yükseldi. Bu yılki hedef ise 800 milyon dolar. Henüz bilanço karı elde etmese de, ABD’de halka arza hazırlanan Oatly’ye tam 10 milyar dolar değer biçiliyor. Bırakın karı, yıllık satış hedefinin bile 12 katı değer biçilen Oatly’ye “bitki bazlı sütlerin Bitcoin’i” adı veriliyor. Şirketin ortakları arasında özel sermaye yatırım şirketi Blackstone ile Oprah Winfrey ve Jay Z de var.