04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.06.2023 23:00 | Son Güncelleme: 12.06.2023 23:00

Wall Street Journal: Fed kararı öncesi piyasalar karıştı, petrol fiyatları arz ve talep temelinden koptu

Küresel piyasaların gözü Fed'in alacağı faiz kararında. Her ne kadar Fed'in faizi sabit tutması kuvvetle muhtemel görünse de faiz artırımına gitme ihtimali de göz ardı edilmiyor. Bekleyiş sürerken petrol fiyatlarındaki geri çekilme kafaları karıştırıyor
Wall Street Journal: Fed kararı öncesi piyasalar karıştı, petrol fiyatları arz ve talep temelinden koptu

Petrol fiyatları yeni haftaya ABD Merkez Bankası'nın politika toplantısı öncesinde yatırımcıların merkez bankasının daha fazla faiz artırımı için iştahını ölçmeye çalışması, Çin talebiyle ilgili beklentiler ve artan Rus arzına ilişkin endişeler nedeniyle düştü.

Brent ham petrol vadeli işlemleri yüzde 2,8 düşüşle varil başına 72,67 dolar oldu. ABD'de ham petrol de (WTI) yüzde 3,3 düşüşle 67,84 dolara geriledi.

Reuters'ın haberine göre Bank of America Global Research'ten Francisco Blanch bir notunda "Fed para arzını gevşetene kadar petrol fiyatları yükselmekte zorlanırken, düşüş eğilimi ise şimdilik üstünlüğü koruyacak" dedi. Banka hala Brent ham petrolünün 2023 yılında varil başına ortalama 80 dolar olmasını bekliyor.

Fed fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu

Fed'in faiz artırımları doları güçlendirerek ABD para birimi cinsinden emtiaları diğer para birimleri sahipleri için daha pahalı hale getirdi ve fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu.

Piyasa katılımcılarının çoğu, bu Çarşamba günü iki günlük toplantısını tamamlayacak olan ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını değiştirmemesini bekliyor.

Blanch'a göre, arz tarafında Suudi Arabistan geçtiğimiz yıl petrol üretimini dört kez kısarken, yaptırımların üretimi daha az etkileyecek şekilde tasarlanması nedeniyle Rusya'nın arzı devam etti.

Yaptırımlar fayda etmedi

Avrupa Birliği'nin ambargosu ve G7 ülkelerinin Aralık ayı başında yürürlüğe giren tavan fiyat mekanizmasına rağmen Rusya'nın Çin ve Hindistan'a petrol ihracatı arttı.

Goldman Sachs, Rusya ve İran'dan beklenenin üzerinde arz gelmesi üzerine petrol fiyatı tahminlerini düşürdü ve iki üretici ile Venezuela için 2024 arz tahminlerini toplam 800 bin varil artırdı. Bankanın Aralık ayı ham petrol fiyat tahmini Brent için 95 dolardan 86 dolara, WTI için ise 89 dolardan 81 dolara geriledi.

Suudi Arabistan üretimi azaltıyor fiyatlar iniyor

Petrol fiyatlarındaki dikkat çeken noktalardan biri Suudi Arabistan'ın petrol üretimini keskin bir şekilde kısma kararı almasına karşın fiyatların yükselmek yerine düşüş kaydetmesi.

Petrol fiyatları, dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın küresel talepte yavaşlama beklediği için önümüzdeki ay üretimi günde 1 milyon varil azaltarak fiyatları desteklemeyi planladığını açıklamasına rağmen düşüyor.

Petrol fiyatları arz ve talep temelinden koptu

Wall Street Journal'ın haberine göre Kpler'in baş ham petrol analisti Viktor Katona, piyasalardaki bu uyuşmazlığa dikkat çekerek şu sözleri kaydetti:

"Petrol fiyatı arz ve talep temellerinden koptu. Petrolle ilgili olması gerekmeyen şeyler tarafından yönlendiriliyoruz"

Analistler, ham petrol fiyatlarının arz ve talep tarafından yönlendirilmek yerine, birçoğu artan faiz oranlarının ekonomi üzerindeki etkisinden endişe duyan ve basit bir oyun kitabını takip eden spekülatif yatırımcılar tarafından yönlendirildiğine dikkat çekiyor.