29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 26.03.2021 15:33 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Wall Street’te Cuma günkü blok satışların sırrı çözülüyor

Goldman Sachs ve Morgan Stanley Cuma günü 5 partide 19 milyar dolarlık hisse sattı. ViacomCBS, Baidu, Tencent Music, Shopify gibi şirketlerin toplam piyasa değeri 33 milyar dolar geriledi
Wall Street’te Cuma günkü blok satışların sırrı çözülüyor
DOW30 ve S&P500 endekslerindeki kuvvetli yükselişlere karşın, geçen Cuma günü bazı hisselerde görülen sert düşüşlerin nedeni belli olmaya başladı. Özellikle Çin sermayeli teknoloji şirketleri ve bazı Amerikan medya şirketlerinin hisselerinde yaşanan sert düşüşlerin iki dev bankanın müşterileri adına yaptığı satışlardan kaynaklandığı ortaya çıktı.
Goldman Sachs ve Morgan Stanley’in tek işlem gününde en az 19 milyar dolarlık satış yaptığı, bu satışların bir hedge fon veya bir aile yatırım ofisinin “margin call” yemesi üzerine yapıldığı ileri sürülüyor. (Margin call, vadeli veya kredili işlemlerde teminat tamamlama çağrısı anlamına geliyor. Terste kalan yatırımcı ya ekstra nakit yatırarak teminatını tamamlayor ya da zararına da olsa pozisyonunu eksiltiyor veya tamamını satarak kapatıyor)
Goldman Sachs Cuma günü işlemler başlamadan önce yatırımcılarına bir not göndererek Çin merkezli teknoloji şirketleri Baidu ve Tencent Music ile Vipshop hisselerinde 6.6 milyar dolarlık blok satış yapacağını bildirdi.
Gün başladıktan sonra, 5 partide çok büyük montanlı işlemler gerçekleşti. Önce Goldman bildirdiği 3 hissenin 6.6 milyar dolarlık satışını gerçekleştirdi. Ardından 2.3 milyar dolarlık bir parti daha sattı. Bunu 1.7 milyar dolarlık ViacomCBS hisselerinin satışını izledi.
Bu sırada Morgan Stanley de biri sabah, diğeri de öğleden sonra olmak üzere iki partide 4’er milyar dolarlık satış yaptı. Shopify ve Farfecht hisseleri de blok halinde alıcı bulan hisseleri arasındaydı.
Günün başlangıcında, Morgan Stanley’in müşterilerine belli her hisseden belli sayıda seçim yapmasını istediği, ancak ilerleyen saatlerde çok daha büyük blokları satışa sürerek “ya hepsini al ya da aradan çekil” stratejisine geçtiği öğrenildi.
Toplamda 19 milyar doları bulan satışlarda, hisseleri el değiştiren şirketlerin değerinde 33 milyar dolarlık kayıp meydana geldi.
Günün en fazla kaybedeni medya devi ViacomCBS oldu. Şirketin değeri bir günde 11 milyar dolar geriledi. ViacomCBS hisselerinin haftalık kaybı ise yaklaşık yüzde 50'ye yükseldi.