14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.01.2024 08:22 | Son Güncelleme: 04.01.2024 08:22

Wedbush analistleri: 2024 yapay zeka yılı olacak, hisseler yüzde 33'e kadar yükselecek

Yatırım bankası Wedbush'a göre 2024 yapay zeka yatırımlarının yoğunlaştığı ve yükseldiği yıl olacak. Şirketin Genel Müdürü Dan Ives, teknoloji hisselerinin bu yıl yüzde 33'e kadar yükselebileceğini ve milyarderler arasındaki yapay zeka savaşının kızışacağını söyledi
Wedbush analistleri: 2024 yapay zeka yılı olacak, hisseler yüzde 33'e kadar yükselecek

ABD'li yatırım şirketi Wedbush'a göre 2024, yapay zekanın baskın bir yatırım olarak konumunu sağlamlaştırdığı yıl olacak ve bunun sonucunda teknoloji hisseleri üçte bir oranında artacak. Deneyimli Wall Street teknoloji analisti Dan Ives, Nasdaq endeksinin yükseliş senaryosunda 20 bin puana tırmanabileceğini ve bunun da 15 binin biraz üzerindeki mevcut seviyesinden yüzde 33'lük bir sıçrama anlamına geldiğini söyledi.

"Hafife alınıyor"

Business Insider tarafından görülen bir araştırma notunda Ives, "2024'e girerken, Wall Street ve teknoloji dünyası yapay zeka yılının şekillenmesini ve nihayetinde teknoloji hisselerini yükseltmesini bekliyor" diye yazdı. Ives, "Teknoloji hisselerinin 2024'te yüzde 25 artacağına ve Nasdaq'ın 20 bin seviyesine ulaşacağına inanıyoruz, çünkü Wall Street hala bu yapay zekadan para kazanma döngüsünün ne kadar hızlı gerçekleştiğini önemli ölçüde hafife alıyor" dedi. 

Şirketler arasındaki savaş yoğunlaşacak

Ives, Microsoft ve Google'ın ana şirketi Alphabet arasındaki savaşın önümüzdeki 12 ay içinde yoğunlaşacağını, her iki şirketin de 2023'te yapay zeka destekli sohbet robotlarını piyasaya sürdüğünü ve diğer teknoloji devleri Apple, Amazon, Nvidia ve Meta Platforms'un bu alana toplu olarak milyarlarca dolar yatırım yapacağını da sözlerine ekledi.

Analistlerin yükseliş tahminleri, Nasdaq'ın Wall Street'in kasvetli tahminlerine meydan okuyarak yüzde 43 oranında yükseldiği bir yılın ardından geldi. Teknoloji hisseleri, çip üreticisi Nvidia'yı trilyon dolarlık bir şirket haline getiren ve muhteşem yedili grubunun baskın getiriler elde etmesine yardımcı olan ChatGPT'ye olan büyük ilgi patlaması sayesinde yükseldi.

Ives, 2024'ün yapay zeka için büyük bir yıl olacağına dair bahse giren tek analist değil. Minerva Analysis'in kurucusu Kathleen Brooks geçen ay Bussiness Insider'a verdiği demeçte, "Yapay zeka 2024 yılında da baskın bir tema olmaya devam edecek, şu anda sadece yüzeyini çiziyoruz. Nvidia ve Microsoft'un şimdiden bu alana hakim olduğunu görebilirsiniz ve bu teknoloji devleri nakit açısından çok zenginler arkalarında çok fazla kaynak ve büyük bir savaş sandığı var" ifadelerini kullandı.