10 Ocak 2025, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.01.2025 16:05 | Son Güncelleme: 09.01.2025 16:51

WSJ analizi: Çin ihtiyacından daha fazla otomotiv üretiyor

WSJ'de yer alan analize göre, Çin'deki otomobil üreticileri arasındaki kapasite fazlası, dünyanın en büyük otomotiv pazarını yeniden yapılanma sürecine itiyor
WSJ analizi: Çin ihtiyacından daha fazla otomotiv üretiyor

Çin Binek Araçlar Birliği'nin perşembe günü yaptığı açıklamaya göre, ülkede otomobil satışları geçen yıl yüzde 5,5 artarak 22,9 milyon adede ulaştı. Ancak bu talep, şirketlerin inşa ettiği üretim kapasitesinin çok gerisinde kalıyor. Bu durum, fiyat indirimlerine gitmelerine ve rekabette kalabilmek için yurt dışı pazarlara yönelmelerine neden oluyor.
 
WSJ’de yer alan habere göre, elektrikli araç üreticisi Xpeng'in CEO'su He Xiaopeng, 31 Aralık tarihli bir iç yazışmada, “2025 ile 2027 arasındaki dönem, otomotiv endüstrisinde eleme turlarını işaret ediyor. 2025'te rekabet her zamankinden daha çetin olacak” dedi.
 
Çin’de ilk kaybedenler arasında yabancı markalar yer alıyor. General Motors, Volkswagen ve Toyota, yerli rakiplerine karşı pazar payı kaybetmeye devam ediyor. Çin Otomobil Derneği'ne göre, yerli markalar geçen yıl yerel pazarın yüzde 61'ini oluşturdu ve bu oran bir önceki yıla göre 8,6 puanlık bir artış gösterdi.
 
Ancak yerli markalar da zorlu bir sınavla karşı karşıya. AlixPartners'ın genel müdürü Stephen Dyer'a göre, geçen yıl 23 elektrikli araç markası ya Çin pazarından çekildi ya da başka markalarla birleşti. Aynı dönemde bir düzine yeni marka pazara giriş yaptı. Dyer, geçen yılın ilk dokuz ayında 112 markanın en az bir elektrikli araç sattığını belirtti.
 
Dyer ayrıca, Çin'deki otomobil üreticilerinin geçen yıl kapasitelerinin yalnızca yarısını kullandığını tahmin etti.
 
AutoForecast Solutions için küresel araç üretim ve satış tahminleri yapan Sam Fiorani, “Devlet şirketleri ve büyük özel şirketler hayatta kalabilir, ancak özellikle ihracat ağı olmayan küçük şirketler arasında ciddi bir konsolidasyon ve kayıp yaşanacak” dedi.
 
Bu yeniden yapılanma, Pekin’in sanayi politikalarının bilindik bir sonucu olarak yorumlanıyor. Merkezi ve bölgesel hükümetler, önce teşvikler ve politika desteğiyle belirli sektörleri destekliyor, ardından kritik bir kitleye ulaşıldığında sektörü adeta bir Darwinci mücadeleye terk ediyor.