2021 yılının son günlerinden itibaren hükümetin faize karşı açtığı savaşa karşın, banka bilançolarında beklenen net faiz geliri kaynaklı kar patlamasının ilk sinyali geldi. Yapı ve Kredi Bankası yılın 6 ayında 19 milyar 181 milyon lira vergi sonrası net kar elde etti. Bankanın geçen yılın ilk 6 ayındaki net karı 3 milyar 685 milyon lira düzeyindeydi.
Yapı Kredi’nin Nisan-Haziran 2022 dönemlerini kapsayan 3 aylık karı ise 11 milyar 922 milyon lira oldu. Geçen yılın aynı dönemindeki net kar 2 milyar 233 milyon lira olarak gerçekleşmişti.
Bilançoya bakıldığında olağanüstü kar rakamının bankanın net faiz gelirlerinden kaynaklandığı anlaşılıyor. Yapı Kredi bu yılın ilk 6 ayında 45.9 milyar lira faiz geliri elde ederken, faiz gideri 20.2 milyar lira düzeyinde kaldı. Bankanın net faiz geliri 25.7 milyar lira oldu.
Geçen yılın aynı döneminde ise faiz gelirleri 21.6 milyar lira, faiz giderleri 13.1 milyar lira, net faiz geliri ise 8.5 milyar lira seviyesinde oluşmuştu.
Hükümetin izlediği faiz politikasının bankalara olan pozitif yansımasını en iyi anlatan oranlar şöyle: Yılın ilk 6 ayında Yapı Kredi’nin faiz gelirleri yüzde 112 artarken, faiz giderleri ise yüzde 54 artış gösterdi. Bu fark büyük ölçüde mevduat ile kredi faizi arasındaki makasın açılması ve banka portföyünde bulunan enflasyona endeksli devlet tahvil faizlerinin artan getirisinden kaynaklandı. Bankanın geçen yılın ilk altı ayında 4.9 milyar lira olan “menkul kıymet faiz gelirleri”, bu yıl enflasyonun yüzde 70’leri aşması sayesinde 17.3 milyar liranın üzerine çıktı. Sadece bu kalemdeki gelir artışı yüzde 250’nin üzerinde gerçekleşti.
Ülke ekonomisine 731 milyar TL kaynak
Bilanço sonrası bankadan yapılan açıklamada; Yapı Kredi'nin ülke ekonomisine yılın ilk yarısında 731 milyar liralık kaynak sağladığına dikkat çekildi: Konsolide bazda aktif büyüklüğü yüzde 78 yıllık artışla 991 milyar TL’ye yükselen Yapı Kredi’nin nakdi kredi hacmi yüzde 61 artışla 513.3 milyar liraya, toplam mevduatı ise 517,7 milyar TL’ye ulaştı. Güçlü likidite seviyesini koruyan Yapı Kredi’nin sermaye yeterlilik rasyosu ise yüzde 16,7 oldu. Bankanın bu dönemde net karı ise 19,2 milyar lira olarak gerçekleşti.
Küresel olarak konjonktürel belirsizliklerin hakim olduğu yılın ilk yarısında da başta ülke ekonomisi olmak üzere tüm paydaşlara değer katmayı sürdürdüklerini ifade eden Yapı Kredi CEO’su Gökhan Erün, şu değerlendirmede bulundu: “2022’nin ilk yarısında ülkemiz ve tüm paydaşlarımıza duyduğumuz sorumluluk neticesinde güçlü performansımızı devam ettirerek, ülkemiz ekonomisine nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığı ile 731 milyar TL katkı sağladık. Temel bankacılık gelirlerimizi 31,2 milyar liraya çıkardığımız bu dönemde güçlü likidite seviyemizi ve sermaye yeterliliğimizi korumayı sürdürdük. Kredi hacminde özel bankalar arasındaki pazar payımız yüzde 16,1, müşteri mevduat hacminde ise yüzde 13,9 oldu.”
"Özel bankacılıkta fark yaratıyoruz"
Türkiye’deki kredi kartı pazarının mimarı olmanın verdiği sorumlulukla sektörü büyütmek ve geliştirmek adına çalışmaya devam ettiklerini belirten Erün, “Yüzde 16,8’lik kredi kartı alacak bakiye pazar payı ve 13,9 milyona ulaşan kredi kartı adediyle yıllardır sektörün lideri olan World’ü sadece bir kredi kartı olarak görmüyor, müşterilerimizin hayatlarını kolaylaştıracak çeşitli çözüm ve faydalar sağlayan bir platform olarak konumlandırıyoruz. Bu doğrultuda geliştirdiğimiz tüm yenilikçi uygulamalar ve teknolojik altyapımızla yalnızca ülkemizde değil, küresel anlamda da kredi kartları sektöründe yeni ufuklar açmaya devam ediyoruz” dedi.
"Sektör lideri olmanın gururunu yaşıyoruz"
Yapı Kredi’nin Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi alanında da sektör lideri olduğunun altını çizen Erün şu değerlendirmede “Yapı Kredi Özel Bankacılık müşterilerimizin finansal ve finansal olmayan her türlü varlığını profesyonelce yöneterek birikimlerini en iyi şekilde koruyoruz. Yönettiğimiz varlık ile özel bankacılık ve varlık yönetiminde sektörün en büyüğüyüz. Yatırım fonu pazarında da açık ara lideriz. Sektörlerinde öncü iştiraklerimiz Yapı Kredi Portföy ve Yapı Kredi Yatırım’ın da katkılarıyla müşterilerimize sağladığımız bütünleşik hizmet sayesinde yönettiğimiz 140 milyar TL’yi aşan toplam varlık ile özel bankacılık ve varlık yönetiminde sektör lideri olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.
"Sürdürülebilirlikte kararlıyız"
Yapı Kredi’nin kuruluş misyonu doğrultusunda sadece ekonomik gelişim adına değil; topluma, insana ve doğaya dost sürdürülebilir bir gelecek için var gücüyle çalışmayı sürdürdüğünü vurgulayan Erün, “Sürdürülebilirlik stratejimizi, ortak değer yaratmaya dayandırıyor, tüm çalışmalarımızı bu stratejimiz doğrultusunda planlıyor ve yönetiyoruz. Bu alanda yaptığımız çalışmalar uluslararası alanda da takdir görüyor. Yılın ilk yarısında 19 ülkeden 37 bankanın katılımıyla, sağladığımız 810 milyon dolarlık sürdürülebilirlik kriterlerine bağlı sendikasyon kredimiz bu alanda üstlendiğimiz sorumluluğa olan inancın bir göstergesi” dedi.
Toplumsal cinsiyet eşitliğinin önemi
S&P Global'in Kurumsal Sürdürülebilirlik Değerlendirmesi kapsamında ‘The Sustainability Yearbook 2022’ şirketleri arasına girmeyi başardıklarını belirten Erün, “Şirketlerin uzun vadeli çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) risklerine karşı direncini ölçen MSCI ESG derecelendirmesinde Türkiye’de AA seviyesinde puan alan tek banka olarak ‘Lider’ sınıfında yer aldık. Toplumsal cinsiyet eşitliğini her alanda savunan bir kurum olarak, 2022 yılında da uluslararası ortalamalarının üstünde bir performans sergileyerek Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi'ne girmeye hak kazandık. Önümüzdeki dönemde de sürdürülebilirlik alanındaki öncü çalışmalarımızla sınırları kaldırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Yapı Kredi’nin 30 Haziran 2022 Tarihli Konsolide Finansal Sonuçlarına İlişkin Seçilmiş Göstergeler:
Toplam aktifler: | 991 milyar TL | Net Grup kârı: | 19,2 milyar TL |
Toplam nakdi krediler: | 513,3 milyar TL | Temel Bankacılık Gelirleri: | 31,2 milyar TL |
Toplam müşteri mevduatı: | 517,7 milyar TL | Faaliyet giderleri : | 8,1 milyar TL |