05 Aralık 2025, Cuma
Haber Giriş: 27.05.2025 10:24 | Son Güncelleme: 27.05.2025 10:35

Yerini Almanya'ya verdi: Japonya 34 yıl sonra dünyanın en büyük kreditör ülke ünvanını kaybetti

Japonya'nın net dış varlıkları 3,7 trilyon dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşsa da Almanya’nın net dış varlıkları 569,7 trilyon yen ile Japonya’yı geçti. Çin ise 516,3 trilyon yen net varlıkla üçüncü sırada yer alıyor
Yerini Almanya'ya verdi: Japonya 34 yıl sonra dünyanın en büyük kreditör ülke ünvanını kaybetti
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Japonya, rekor düzeyde yurtdışı varlıklarına rağmen 34 yıl sonra ilk kez dünyanın en büyük kreditör ülkesi olma ünvanını kaybetti.

Japonya Maliye Bakanlığı’nın Salı günü açıkladığı verilere göre, Japonya’nın net dış varlıkları 2024 sonunda yaklaşık yüzde 13 artışla 533,05 trilyon yen (3,7 trilyon dolar) seviyesine ulaştı. Bu rakam tüm zamanların en yüksek düzeyi olmasına rağmen, Almanya’nın net dış varlıkları 569,7 trilyon yen ile Japonya’yı geçti. Çin ise 516,3 trilyon yen net varlıkla üçüncü sırada yer aldı. Japonya, 1991’de Almanya’yı geride bırakarak en üst sıradaki yerini almıştı.

Almanya’nın yükselişi, büyük ölçüde güçlü ticaret performansına bağlı olarak 2024’te 248,7 milyar euroya ulaşan önemli cari fazla vermesini yansıtıyor. Japonya’nın cari fazlası ise Maliye Bakanlığı verilerine göre 29,4 trilyon yen (yaklaşık 180 milyar euro) oldu. Geçen yıl euro-yen kuru yaklaşık yüzde 5 artarak Almanya’nın varlıklarındaki yükselişi yen cinsinden daha da arttı.