26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.10.2022 11:22 | Son Güncelleme: 14.10.2022 11:53

Z kuşağının ikinci el tutkusu lüks saat piyasasına da liderlik ediyor

Z kuşağı çevre duyarlılığı, bilinçli tüketim gibi nedenlerle ikinci el alışverişi daha 'havalı' buluyor. Saatler söz konusu olduğunda da ikinci ele yönelen genç alıcılar ikinci el saat piyasasına da öncülük ediyor. Araştırmaya göre ikinci el lüks saat sektörü, önümüzdeki on yılda yüzde 75 artacak
Z kuşağının ikinci el tutkusu lüks saat piyasasına da liderlik ediyor

Online alışverişe ve ikinci el ürünlere en çok ilgiyi gösteren Milenyumlar (1981-1996 yılları arasında doğmuş olanlar) ve Z kuşağı, ikinci el saat piyasasına da liderlik ediyor. Danışmanlık şirketi Deloitte'nin yayınladığı bir raporda ikinci el lüks saat sektörünün, bu on yılın sonunda yüzde 75’e varan bir artış göstermiş olacağı belirtildi. Genç alıcıların bu trendi körüklemesi sayesinde de sektör, tüm pazarın yaklaşık yarısına tekabül etmiş olacak.

Deloitte, tüketicileri ve saat markası yöneticilerini incelediği endüstri raporunda, 2030 yılına kadar ikinci el saatlerin yıllık satış gelirlerinin 20 milyar İsviçre frangından 35 milyar İsviçre frangına yükseleceğini söyledi. İkinci el lüks saatlerdeki hızlı artış, Watchfinder’ı satın alan Richemont gibi saat üreticilerinin sektörde genişlemesine yol açtı. Deloitte, daha fazla hisse sahibi olmak ve arz yönetimini sağlama amacıyla hisse senetlerini geri almak için daha fazla markanın kendi ikinci el satış kanallarını piyasaya sürmesini bekliyor.

İkinci el satış platformları büyüyecek

Deloitte raporunda Chrono24, Subdial, Watchbox ve Hodinkee gibi bilinen ikinci el satış platformlarının büyüyeceği tahmin edildi. Deloitte İsviçre’de tüketici, moda ve lüks müdürü olan Karine Szegedi, ikinci el pazarların oldukça büyük bir büyüme potansiyeli olduğunu belirtti.

Öte yandan çalışmada, şu anda İsviçre endüstrisine ve global lüks saat pazarına şekil veren trendlerin hızlandığı müjdesi verildi. Geleneksel perakende satış mağazalarına kıyasla çevrimiçi mağazadan satılan saat sayısında bir artış bekleniyor. Ayrıca markaların daha pahalı ürünlere ve lüks saatleri yatırım olarak gören genç tüketicilerin yönlendirdiği bir pazara doğru iyice yönelmeleri öngörülüyor.

Pandemide ilgi arttı 

Pandemi sırasında lüks saatlere olan ilgi arttı. Zira evlerine hapsedilen, seyahate ve yemeğe çıkamamalarından dolayı para içinde yüzen tüketiciler, online mağazalardaki süslü saatleri gözlerine kestirmeye başladılar. Kripto paraların değeri ve borsası düşerken Nisan ayından itibaren ikinci el Rolex, Patek Philippe ve Audemars Piguet saatlerinin fiyatları ise önce rekor seviyelere yükseldi, sonrasında kripto paralara paralel biçimde keskin bir düşüşe geçti.

Genç alıcılar ikinci ele daha yatkın 

Milenyumlar ve Z kuşağı, saat satın alırken ikinci el ürün fırsatlarını göz önünde bulunduruyorlar. Raporda, Milenyum ve Z kuşağında doğan genç alıcıların ikinci el saat satın almaya daha yatkın oldukları, çünkü online mağazalardan ikinci el ürün alma konusunda daha rahat davrandıkları ve daha ucuz miktarlar ödeyerek alışveriş yapmanın yollarını aradıkları belirtildi. Baby Boomer adı verilen kuşak (1946-64 yılları arasında doğanlar) yalnızca yüzde 12’sine kıyasla Milenyumların neredeyse yarısının, önümüzdeki yıl ikinci el saat satın alma ihtimallerinin olduğunu söyledi. Online saat haberleri ve perakende satış sitesi Hodinkee’nin kurucusu Ben Clymer, “Alıcı kitlemiz, bilinen geleneksel saat alıcılarından çok daha farklı. Çok daha küçükler, daha sık saat alıp satıyorlar ve ikinci el ürünlere önem gösteriyorlar” açıklamasında bulundu.