22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.02.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Aşkın her ihtimalini anlatan şiirsel dizi

İtalya’da bir Amerikan üssüne taşınan 14 yaşındaki Fraser’ın yeni arkadaşlıklarını ve ilişkilerini anlatan We Are Who We Are, hikayesi ve tarzıyla bambaşka bir dünya kuruyor
Aşkın her ihtimalini anlatan şiirsel dizi
Binnaz Saktanber
Call Me By Your Name ile neredeyse bir yarı-tanrı statüsüne ulaşan yazar ve yönetmen Luca Guadagnino’nun televizyona yaptığı ilk iş, We Are Who We Are. HBO’da yayınlanan sekiz bölümlük dizi, Türkiye’de de BluTv’de izlenebilir. Komutan Sarah’nın (Chloë Sevigny), karısı Maggie (Alice Braga) ve 14 yaşındaki oğulları Fraser (Jack Dylan Grazer) ile İtalya’da bir Amerikan askeri üssüne taşınmasıyla başlayan hikaye, Fraser’ın yeni hayatına odaklanıyor. Onun arkadaşlıkları ve ilişkileri şiirsel bir anlatıyla günbegün önümüze seriyor. Tarzı ve diliyle televizyondaki tüm işlerden ayrılan We Are Who We Are’ı izlemek için beş neden:  1- İçine alan atmosfer  Olay kurgusundan ziyade bir atmosfer, his ve görsel dünya sunuyor bize Guadagnino. Uzun planlarda kahramanların davranışlarını gözlemliyor, sahnenin odağı kadar kenarında da ne olduğuyla ilgileniyoruz. Bir ev partisini anlatan dördüncü bölüm ve paintball sahneleri özellikle izlemeye değer. 
Chloe Sevigny de Sarah rolünde çok inandırıcı
Chloe Sevigny de Sarah rolünde çok inandırıcı
2- Z Kuşağı We are Who We are bir büyüme, özgürleşme ve kendini arama öyküsü. Hikayenin kahramanları Fraser ve Caitlin/Harper (star ışığı gözünüzü kamaştıracak kadar yüksek bir Jordan Kristine Seamón tarafından canlandırılıyor) arasındaki ilişkiye odaklanıyor. Bunu yaparken ikili cinsiyet sisteminden, atanmış kimliklerden ve toplumsal cenderelerden uzak aşk, arzu ve ilişkilenme ihtimallerini büyük bir doğallıkla anlatıyor. Gen Z’nin akışkan kimlikli karakterlerini, LGBTQIA+ gençliğin dünyasını ve ergenliğin o her şeyden önce kendine ve bedenine odaklanan hallerini nefis bir romantik dille sunuyor.  3- Chloe Sevigny Kendi jenerasyonunun asi genci ve “it-girl” ü Sevigny, We are Who We are’da alışık olmadığımız bir rolde, otoriter bir komutan ve oğluyla ilişkisinin sınırları flu bir anne olarak çıkıyor karşımıza. Gerçek hayatında da bu sene anne olan Sevigny, başka oyuncunun altından kalkamayacağı “şoke edici” anne-oğul sahnelerine o eşi olmayan serin tavrıyla inandırıcılık kazandırıyor.  4- Stil ikonu Fraser Dizi “moda konusunda en bilgili jenerasyon” olarak tanımlanan Gen Z’nin stilini eforsuz bir bilgelikle yansıtıyor. Cinsiyetsiz siluetler ve vintage parçaları Comme des Garçons, Raf Simons, Junya Watanebe gibi modanın en akademik markaları ile kombinliyor. Fraser’ın grunge-şık stili, kaykaycı şortları ve devasa t-shirtleri sayısız Instagram sayfasının ve Pinterest panosunun da ilham kaynağı.  5- Francesca Scorsese Evet aynen o Scorsese. Efsanevi yönetmen Martin Scorsese’nin beşinci evliliğinden olan 21 yaşındaki kızı, dizide popüler ve eğlenceli Britney’i canlandırıyor. Kendinden son derece emin bir performans çıkaran Scorsese’nin ilk rolü olduğuna inanamayanlar, babasıyla da hafiften dalgasını geçen matrak paylaşımlarının olduğu Instagram hesabına bir göz gezdirebilir. ***

Gençlik dizisi demişken…

Dawson's Creek
Dawson's Creek
Dawson’s Creek Drama için Dallas neyse, gençlik dizileri için de Dawson’s Creek o. Dört yakın arkadaşın aşkları ve birbirleriyle olan bağları... Bu konuda tam bir klasik olan dizi Netflix Türkiye’de yalnızca İngilizce altyazı kullanan kişilere açık. (Netflix) Glee Televizyonun en ünlü müzikali tam altı sezon sürdü. Geriye harika şarkıların yanında bir gençlik dizisinden ne beklenirse onu bıraktı: Her şeyi çok ciddiye alan ve değişe değişe birbirleriyle çıkan lise öğrencileri. (Netflix)
Gossip Girl
Gossip Girl
Gossip Girl Akıllı telefonlar yokken o vardı. Evimizin magazincisi Dedikoducu Kız; Blair, Serena ve Chuck Bass gibi efsane karakterlerle büyük iz bıraktı. Ekran tarihinin en büyük fenomenlerinden olan dizi ilk sezonuyla BluTV’de. (BluTV) Elite Kendi okulları zarar gören üç fakir öğrencinin seçkin bir özel okula gönderilmesiyle başlayan çatışmayı merkezine alan İspanyol yapımı büyük ses getirdi. Gençlik dramaları, zengin fakir kapışmaları, bir de cinayet… Her şey çok heyecanlı. (Netflix)
The End of the Fucking World
The End of the Fucking World
The End of the Fucking World Netflix’in tüm dünyayı sallayan, farklı bir gençlik dizisi. Çaylak psikopat James ile cesur Alyssa’nın ilişkisi, bolca kan ve delilik hali… Sekiz bölümlük iki sezondan sonra yenisini hevesle bekliyoruz. (Netflix) Sex Education Bir ergenin hezeyanlarının bu kadar eğlenceli olacağını kim bilebilirdi? Otis’in ergenliği, annesiyle mücadelesi ve Maeve’e olan aşkının yanında çok güldüren seks terapistliği anları eklenince ortaya çok güzel bir dizi çıkıyor. (Netflix)
Lise Defteri
Lise Defteri
Lise Defteri Bir tane de bizden. Onlarca özel karakteriyle akran zorbalığı, cinsel istismar, aile içi şiddet gibi birçok hassas konuya değinen dizi çok özeldi. Basketbol maçlarıyla da izleyiciyi çok heyecanlandırdı. (BluTV) Riverdale Geçmişte Gossip Girl, Dawson’s Creek vb. neyse bugün de Riverdale o. Gençlik dizilerinin bayrak taşıyıcısı yapım, lisede kendini bulmaya çalışan gençlerin ortasına düştüğü karanlık gizemi merkezine alıyor. (Netflix)
Derleyen: Mehmet Dinler