03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.11.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Beyazmışım gibi davran kanka

Biri beyazmış gibi davranan, diğeri siyah olmayı seçen iki melez arkadaşın hikayesi Passing Netflix’te. Yönetmen, beyaz sayılmış siyah bir dedenin torunu, oyuncu Rebecca Hall
Beyazmışım gibi davran kanka
Kasım ayının en iyi Netflix önerilerinden biri Rebecca Hall’un ilk yönetmenlik denemesi Passing. Nella Larsen’ın aynı adlı 1929 tarihli romanından uyarlanan film, 1920’lerde New York’ta Harlem’in entelektüel ve kültürel yükselişi dönemlerinde geçiyor. Irene Redfield (Tessa Thompson) ve Clare Kendry (Loving’deki rolü ile 2017’de Oscar’a aday gösterilen Ruth Negga) iki melez çocukluk arkadaşıdır. Irene kendisini siyahi olarak tanımlarken, Clare beyaz olarak “idare etmeyi” seçer. Eski arkadaşlar yıllar sonra karşılaştıklarında olaylar ve hayatlar iç içe geçmeye başlar. Clare onun siyahi olduğunu bilmeyen beyaz kocasıyla beraber Manhattan’da bir hayat sürmekte, Irene ise iki çocuğu ve siyahi doktor kocası ile birlikte Harlem’de yaşamaktadır. Irene çekinerek de olsa evinin kapılarını Clare’e açar. Böylece Clare, Irene’in kocası, ailesi ve sosyal çevresine kısa sürede entegre olur. Hayatları iyice iç içe geçtiğinde ise Irene’in tüm varlığını ve hayatını alabora eder. Passing obsesyon, duyguları ve kimlikleri bastırma, insanların kendilerine söyledikleri yalanlar ve kendilerini korumak için dikkatle inşa ettikleri kendi gerçeklikleri hakkında merak uyandırıcı bir film.

Kökleri anlamak

Hayatının büyük çoğunluğunda beyaz olarak sayılmış Afrika kökenli Amerikalı bir büyükbabanın torunu olan yönetmen Rebecca Hall, bu filmi kendi köklerini daha iyi anlamak için yaptığını ifade ediyor. Passing’in başrolünü paylaşan her iki oyuncunun yani Thompson ve Negga’nın da melez olduklarını belirtmek lazım. Ruth Negga bir röportajında “Bir melez olarak yalnızlaşmak, farklı olmak ve yerini  bulmanın ne demek olduğunu biliyorum” demişti. Tessa Thompson ve Ruth Negga’nın yanı sıra filmin kadrosunda André Holland, Alexander Skarsgård, Bill Camp ve Gbenga Akinnagbe gibi oyuncular bulunuyor. Passing’in kamera arkasında da büyük isimler var. Blood Orange olarak bilinen sanatçı Dev Hynes, filmin müziklerini besteledi. Chloé Zhao ile Songs My Brothers Taught Me ve Boots Riley ile Sorry to Bother You’da çalışan Nina Yang Bongiovi ve ünlü aktör Forest Whitaker ise filmin yapımcıları arasında.