23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.04.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Çocuklar da edebiyat izler

Sinema ve TV’de küçükler için üretilen dramalarda edebiyat eserleri her zaman garantili kaynaklar
Çocuklar da edebiyat izler
Burak Göral İyi yazılmış bir hikayenin çocuk açısından sürükleyici olması için etkileyici bir hayal gücü ürünü olması, onu eğlendirmesi ve merakını uyandırması gerekir elbette. Ama bazı hikayeler çok daha fazlasını yapabiliyor. Bunu başaran klasik hikayelerin bazı iyi uyarlanmış filmleri de elbette değerli filmler oluyorlar. Bu filmler çocukların hayal gücünü harekete geçiriyor, zekasını okşuyor, duygularına açıklık getirmelerine olanak sağlıyor, ve arzularını anlıyor ve hatta aklını kurcalayan problemlerinde yardımcı olabiliyorlar. Üstelik bütün bu filmler sadece çocukların değil yetişkin seyircinin de kayıtsız kalamayacağı, çocuklarla birlikte izlerken keyif alabileceği filmler.

Gruffalo’nun Çocuğu 4+

Julia Donaldson’ın kitapları dünyanın her yerinde ilgi görünce tek tek kısa animasyon filmleri de yapılmaya devam ediyor. Gruffalo’nun devam kitabı da bunlardan biri. İlk hikayenin sevilen karakterleri aynı temalı devam filminde de karşımızdalar. Ancak hassas çocuklar birkaç detaydan biraz ürkebilir. (Prime Video)

The Gruffalo 3+

Çağdaş çocuk edebiyatının güçlü ismi Julia Donaldson’ın bizde Yayazula adıyla bilinen çok satan çocuk kitabından uyarlanan, mesajları güçlü 27 dakikalık bir animasyon. Problemler karşısında soğukkanlı olup, zekayı doğru kullanarak kendini kurtarabilmek konusunda iyi bir ders veren komik ve tatlı bir hikaye. (Prime Video)

Oz Büyücüsü (The Wizard of Oz) 6+

L. Frank Baum’un çocuk romanı The Wonderful Wizard of Oz’dan uyarlanan Oz Büyücüsü aradan geçen 82 yıla rağmen değerinden ve gücünden asla kaybetmemiş önemli bir klasik. Bu kendini ve potansiyelini keşfetme hikayesi her çocuğun mutlaka izlemesi gereken bir klasik. (BluTV)

Küçük Prens (Le Petit Prince) 8+

Antoine de Saint-Exupéry’nin uzun hikayesi, büyümek karşısında çocukluğun o güzel dünyasının yavaş yavaş solmasına yakılmış bir ağıttır aslında. 2015 yapımı animasyon ise kitabın ruhunu çağdaş bir ek hikayeyle birleştiriyor, hatta tutarlı denebilecek bir ‘devam’ da getiriyor hikayeye. (BluTV)

Aşırıcılar (Arrietty) 7+

Mary Norton’un ünlü romanı The Borrowers’tan üstat Hayao Miyazaki’nin senaryolaştırdığı film sayfiyede bir evin küçücük bir köşesinde ev ahalisinden gizli yaşayan birkaç santimetre boyundaki bir ailenin sevimli hikayesini anlatıyor. İnce detaylarla dolu, başından sonuna ilgiyle izleniyor. (Netflix)