02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.04.2021 09:26 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Gelecek dertleriyle gelmiş

GAİN’de yayınlanan Years and Years korku ve belirsizlik içinde bir gelecek anlatıyor. Ama dünyanın çivisi çıksa da umudu yitirmemeye dair mesajlar da var
Gelecek dertleriyle gelmiş
Defne Akman
[email protected] Trump iktidarı ikinci döneminde, insanlar robotlarla seks yapabiliyor, zihinlerini dijital bulutlara yükleyebiliyor. Brexit’in ardından, aşırı sağcı bir partinin iktidarda olduğu İngiltere’deyiz. Manchesterlı bir aile olan Lyonsların hayatını takip ediyor. Başrolde dört kardeşi görüyoruz: Finans danışmanı Stephen (Rory Kinnear), yanlış erkekle evlendiğinin farkına varan konut yetkilisi Daniel (Russell Tovey), ayrık omurga hastalığı nedeniyle yürüyemeyen, son derece eğlenceli bekar anne Rosie (Ruth Madely), aktivist Edith (Jessica Hynes)… Hepsi bu kadar değil tabii. Bu dört kardeşlerin çocukları, eşleri ve tabii ki onları dünyaya getiren büyük anne Muriel (Anne Reid) de var.

Başbakan Emma Thompson

Lyonsların bize anlattığı gelecek her yanıyla güllük gülistanlık değil. Televizyon ölmüş, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle birlikte bir mülteci krizi çıkmış, ABD Çin’e füze fırlatmış, ekonomik kriz birçok evi dağıtmış… Bununla birlikte, bugüne göre çeşitliliğin ve hoşgörünün daha fazla olduğu bir toplumdan bahsedebiliyoruz yine de. Kahramanlarımız ise tıpkı bizlerin bugün hissettiği gibi korku ve belirsizlik içindeler, bekledikleri istikrarın gelmesi imkansız. Oscar ödüllü Emma Thompson’ın canlandırdığı başbakan Vivienne Rook ise, cesur tavrı ile ilk başta Lyon ailesinin bazı fertlerini etkilemeyi başaran ancak dizi ilerledikçe hiçbir ahlaki değeri olmadığı ortaya çıkan bir karakter. Emma Thompson rolünü; “Viviene sıradan konuları ve insanları önemseyen, herkesin iyiliğini isteyen sıradan biriymiş gibi ortaya çıkıyor. Ama elbette öyle değil. Sinsi ve güç peşinde bir insan” olarak özetliyor. Dünya ahvalini anlamaya çalışırken hayatını sürdüren Lyons ailesini izlerken kendi ailenizi görür gibi olacaksınız. Kardeşlerin ve ailelerinin gelir eşitsizliği, teknolojinin sinsi yanları gibi endişe verici konulara yaklaşımlarında her zaman ince bir mizah ve şefkat var. 

Göz açıp kapayana kadar

Dizi, 15 yılı altı saate sığdırırken, bölümler de göz açıp kapayana kadar bitiveriyor. Kimi zaman duygusal bakımdan izlenmesi zor olan yerleri olsa da içinde kesinlikle eğlence, sevgi ve teselli barındıran bir dizi. Sonuçta, umut ettiğimiz sürece varız. Years and Years, Doctor Who’nun yazarı ve A Very English Scandal, Queer as Folk, Its a Sin gibi dizilerin yaratıcısı Russell T. Davies’in eseri. 2019-2034 arasında geçen altı bölümlük bilim kurgu dizisi bizde GAİN’de yayınlanıyor.
The Handmaid’s’ Tale
The Handmaid’s’ Tale

Distopik diziler hatırlatması

The Handmaid’s’ Tale: Margaret Atwood romanından uyarlanan dizide, totaliter Gilead ülkesinde kadınların zorlu hikayesi anlatılıyor. Son sezon daha birkaç gün önce başladı. (BluTV Westworld: Ziyaretçilerinin, parkın yaratıcı, güvenlik ve kalite kontrol departmanlarınca geliştirilmiş senaryolara göre robotlarla etkileşime girdiği bir tema parkı. (BluTV) Black Mirror: Charlie Brooker tarafından yaratılan dizi modern dünyayla ilgili kolektif kaygılarımızı keşfetmeye yönelik bir seçki. (Netflix) The 100: Genç tutuklular konsey tarafından, nükleer savaş sonrası yok edilmiş dünyaya sürülürler. (Netflix)