28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 16.04.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Hazzın, gücün ve çöküşün hikayesi

Netflix’in yeni filmi Madame Claude bir döneme damga vuran genelev patroniçesi Fernande Grudet’nin müthiş hayat öyküsünü anlatıyor
Hazzın, gücün ve çöküşün hikayesi
Elif Eren
[email protected]
Fernande Grudet
Fernande Grudet
Fransa’nın genelev patroniçesi Madame Claude, gerçek adıyla Fernande Grudet, 60’ların ve 70’lerin Paris’ine damga vuran bir isim. Hırslı ve acımasız bir karakter. Genç ve güzel kadınları, zenginlere ve siyaset dünyasının önde gelen isimlerine pazarlayarak hatrı sayılır bir prestij, güç ve servet ediniyor. Müşterileri arasında John F. Kennedy, Charles de Gaulle, Marlon Brando, Picasso gibi isimlerin de olduğunu iddia eden Madame Claude, bir süre sonra Fransız gizli istihbaratı için çalışmaya başlıyor. Çalıştırdığı kadınların nüfuzlu müşterilerinden (Madame Claude’un deyimiyle arkadaşlarından) aldığı bilgileri sızdırıyor. Uzun yıllar hükümet ve emniyet tarafından korunup kollansa da Cumhurbaşkanı Georges Pompidou’nun ölmesi ve yerine Valéry Giscard d’Estaing’in seçilmesiyle rüzgar tersten esmeye başlıyor. Madame Claude, milyonlarca franklık vergi borcunu ödememek için Los Angeles’a kaçıyor. 1986’da Fransa’ya dönüyor ve dört ay hapis yatıyor. Hapisten çıktıktan sonra sosyetik fuhuş ağını yeniden kurmaya çalışsa da bu sefer yargıdan kurtulamıyor. 2015’te, 92 yaşındayken Nice’teki evinde ölüyor. Madame Claude’un Fransa’yı aşan hikayesi pek çok makaleye, kitaba, filme ilham verdi. Luis Buñuel’in 1967 tarihli klasik filmi Belle de Jour’da (Gündüz Güzeli) Catherine Denevue’un canlandırdığı Séverine Serizy karakteri, onun kadınlarından biriydi. Madame Claude, kendi ismini taşıyan iki biyografik filme de konu oldu. Söz konusu filmlerin ilki 1977’de Just Jaeckin tarafından, Grudet’in onayı ve desteğiyle çekildi. İkinci film ise büyükannesi ve kuzeni Madame Claude’un kadınlarından olan senarist ve yönetmen Sylvie Verheyde’nin imzasını taşıyor. 2021 yapımı film, pandemi nedeniyle izleyicilerle sinema salonlarında buluşamadı ama 2 Nisan’da Netflix’te yayınlandı. 
Madam Claude müşterileri arasında John F. Kennedy, Charles de Gaulle, Marlon Brando, Picasso gibi isimlerin de olduğunu iddia ediyordu.

Müzik seçimi güzel

Hikayenin potansiyeli düşünüldüğünde olay örgüsü, karakter derinliği ve sürükleyicilik açısından Madame Claude’a kaçan bir gol olarak bakmak mümkün. Özellikle ilk yarısında -doğal olarak- bolca seks sahnesi olan filmin Avrupai sinematografisi, Madame Claude ve onun sağ kolu Sidonie’ye hayat veren Karole Rocher ve Garance Marillier’in oyunculukları ve müzik seçimleri, filmi izlenir kılıyor.