06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.05.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Kılıcı keskin olanın reytingi de bol olur

Çin’in dev dijital platformu iQiyi’nin yeni dizileri arasında en büyük ilgiyi, alışıldığı üzere bir tarihi yapım gördü. atv’de de bugün yeni bir kahramanlık hikayesi Bozkır Arslanı Celaleddin başlıyor
Kılıcı keskin olanın reytingi de bol olur
Burak Sakar
100 milyonu aşkın abonesiyle Çin’in en büyük yerli dijital platformu olan iQiyi, geçen hafta sonu düzenlediği dünya konferansında tam 20 yeni dizi duyurdu. Bu diziler arasında özellikle de dört ay süren çekim öncesi hazırlıkları ve 65 bini aşkın figüran kadrosuyla The Wind Rises in Luoyang seyircileri büyüledi. Gelmiş geçmiş en çok izlenen 10 diziden 7’sinin tarihi yapım olduğu Çin’deki bu fırtına, 2000’lerin başında Kore’ye uğradıktan sonra birkaç yıldır Türkiye’ye sirayet etmiş gözüküyor. Tabii Game of Thrones gibi efsaneleşen yapımları da unutmayalım.

Yenileri de sıra bekliyor

Bu furyanın yeni üyesi, Diriliş Ertuğrul’un yapımcısı Bozdağ Film’in Özbekistan devletinin desteğiyle çektiği, Bozkır Arslanı Celaleddin’in ilk bölümü bu akşam ATV’de yayınlanacak. 13’üncü yüzyılda geçen, birer saat uzunluğundaki 13 bölümden oluşan dizi 14 Şubat-9 Mayıs arası her pazar Özbekistan’da yayınlandıktan sonra Türkiye’ye geliyor.  10 Aralık 2014’te Total kategorisinde 5.54 reytingle üçüncü sırada yayın hayatına başlayan Diriliş Ertuğrul, sonrasında 17 reytinge kadar yani yüzde 200 yükseliş yaşayınca peşi sıra yeni örneklerinin geleceğinin sinyallerini vermişti.  Diriliş Ertuğrul’un finalinden yalnızca altı ay sonra aynı yapımcının ATV’de başlayan dizisi Kuruluş Osman ise ilk bölümüyle tam 15 reyting alarak rekorlar kitabına adını yazdırmıştı. Ortalama 135 dakika süren bu dizilerden sonra 60 dakika çekilen Bozkır Arslanı Celaleddin’in nasıl bir ilgiyle karşılaşacağı gelecek projelerin de kaderini belirleyebilir. Kulislerdeki söylentilere bakılırsa Türkiye’deki tarihi savaş dizileri bunlarla sınırlı kalmayacak. Tarihin en büyük prodüksiyonlu dönem işi olarak tanıtılan, Engin Altan Düzyatan ile Ulaş Tuna Astepe’nin başrolü paylaştığı Barbaroslar dizisi bu hafta çekimlere başlayacak. Uyanış: Büyük Selçuklu’nun yapımcısı Emre Konuk’un pandemi nedeniyle ertelenen yeni tarihi dizisi Hay Sultan, 60’ar dakikadan 30 bölüm olarak TRT’de yayınlanacak. ATV için Ak Kız Destanı da çekilecek.

Yerli tarihi dizilere yurt dışında ilgi çok 

Muhteşem Yüzyıl: Netflix 45’er dakikalık bölümler kurgulayarak 190 ülkede erişime açmıştı. Dizi Arjantin’de 12.9 reyting aldı. Polonya’da 2,3 milyon seyirci tarafından izlendi.  Diriliş Ertuğrul: Umman ve Pakistan’da Netflix’in en çok izlenen dizisi. Hatta Pakistan’da Ertuğrul Gazi heykelleri yapıldı.  Kuruluş Osman: Ramazan Bayramı’nın üçüncü günü Pakistan’da liderliğe yükseldi.