26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.03.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Netflix’te ‘çirkin ama lezzetli’*

Seyahat ve yemek dizisi Ugly Delicious sadece mutfağa girmeyi sevenlere yönelik bir program değil. Bir bölümde wasabili pizza yapımı anlatılırken, diğerinde bir şefin bebeğine yemek yedirmek için çevirdiği numaraları bulabilirsiniz. Programın iki sezonu da platformda
Netflix’te ‘çirkin ama lezzetli’*
Deniz Alphan
Yeme içme meselesi son yılların en popüler trendlerinin başında... Lokantalarda yemek ve seyahat etme söz konusu olmayınca ‘Evde kal“ günleri ile bu moda farklı bir yöne saptı. Yumurta kırmaya üşenenler bile büyük bir hevesle mutfağa girip yaptıkları ekmekleri paylaşmaya gururla sosyal medyada başladılar. Tabii buna paralel, ekranda bu konu ile ilgili diziler, filmler yarışmalar gittikçe arttı. Michelin yıldızlı lokantaların şeflerinin sırlarını açıkladığı dizilerden şipşak yemekler hazırlayan ev kadınlarının programlarına, belgesellerden gelinli kaynanalı yarışmalara geniş bir yelpaze sunan ekran, her an insanın keyfine göre bir şey bulabilme imkanı veriyor.

Hem yemek hem gezi

Restoran ve mutfak markası Momofuku’nun ünlü şefi David Chang’in iki sezonluk bir seyahat/yemek dizisi Ugly Delicious izlenmeye değenlerden biri. Hem eleştirmenler hem izleyicilerce çok beğenilen program her bölümünde değişik bir yemek veya konuyu -pizza, karides, ev yemekleri, çocuk yemekleri, steak-  ele alarak izleyiciyi dünyanın farklı köşelerine bir yolculuğa çıkarıyor. Hem çok eğlenceli hem de bilgi dolu. Pizza bölümünde geleneksel Napoliten’inden Tokyo’da wasabi, ton balığı ve mayonezli yapılanına, fabrikalarda hazırlananlardan Michelin’li şefin elinden çıkma havyarlısına kadar müthiş bir çeşit sunuluyor. Bir başka bölümde ünlü şeflerin ev hali var. Dünyanın en iyi şeflerinin başında sayılan Rene Redzepi’nin mutfak masasında çoluk çocuk yenen bir yemek, David Chang’in annesi ve arkadaşları ile pişirdiği Çin usulü Şükran Günü ziyafeti...  Çocuk bölümünde ünlü şeflerin baba hallerini izliyoruz. Onların çocuklarına yemek beğendirme çabaları, okullardaki öğrenci menüleri, fine dining mutfaklarında hazırlanan bebek püreleri... Yemek pişirmeye meraklı olmak şart değil. Eğer yemekle ilişkiniz yalnızca karın doyurmak değilse Ugly Delicious sizi ekrana bağlayacak çok esprili, bir o kadar da bilgilendirici ve lezzetli mi lezzetli. *Ugly delicious: Chang’in tencerede pişen, tabağa konduğunda çirkin fotoğraf veren, süssüz püssüz, Instagram’a konmayı hak etmeyen ama çok lezzetli yemeklerden söz ettiğinde kullandığı deyim.
Hem fine dinig hem de sokak lezzetlerine yer veriliyor
Hem fine dinig hem de sokak lezzetlerine yer veriliyor

Başka ne tatlar var?

Chef's Table
Chef's Table
Chef’s Table  Dünyanın en ünlü şeflerinin mutfak tekniklerini tanıtmanın yanı sıra onların ilham veren öykülerini, köklerini, felsefelerini sıra dışı görüntülerle anlatan altı sezonluk bir belgesel. Beşinci sezonda Türkiye’den Çiya’nın yaratıcısı Mustafa Dağdeviren’in yemek serüveni yer alıyor.  Eleven Madison Park Farklı konular içeren 7 Days Out’un içinde, “dünyanın en iyi restoranı” unvanına sahip restoranlardan Eleven Madison Park’ın bir dönem dekorasyonundan menüsüne yenilenmesi ve servise açılması adım adım konu ediliyor. “Önce ve sonra” meraklıları için çok ilginç...
Street Food Asia
Street Food Asia
Street Food Asia ve Street Food Latin America Sokak lezzetleri bir ülkenin yemek kültürünün zenginliğininin en iyi göstergesi... Bu iki belgesel dizisinin birinde Asya, diğerinde de Güney Amerika’nın farklı ülkelerinin geleneksel sokak yemeklerini tanıyacaksınız. Kıtanızı seçin ve gezin. A Tale of Two Kitchens Mexico City’deki Contramar lokantasının sahibi Gabriala Camarta aynı felsefe ve menü ile San Fancisco’da kardeş Cala’yı açar. Burası yalnızca lezzetli yemekler sunan bir lokanta değil, sabıkalılara ve eski uyuşturucu bağımlılarına ikinci şans veren bir yerdir.