19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 28.05.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Okul öncesine eğlenceli eğitim

Küçük çocukları ekranla oyalamak kolay görünse de zor ve titizlikle yaklaşılması gereken bir mesele...
Okul öncesine eğlenceli eğitim
Burak Göral
Aileler okul öncesi yaştaki çocuklarını bazen evde kaliteli bir etkinlik eşliğinde oyalamak için yeni medya kanalları veya platformlarından destek almak zorunda kalıyorlar. Uzmanlar ekranla olan ilişkilerinin en erken 3 yaşından itibaren ve kısa sürelerle kurulmalarını öneriyor. Bu formatlara uygun, kısa bölümler halinde tasarlanmış, çok fazla göz ve beyin yormayan, eğlendirirken bir şeyler de öğrenmelerine yarayacak çok güzel programlar mevcut. Bu içerikler ne kadar iyi ve faydalı olursa olsun, saatlerce çocukları bunlara tek başlarına maruz bırakmak değil, ailece yapılacak kaliteli bir etkinliğe dönüştürmek daha doğru olur.

CoComelon, 2+ 

Okul öncesi çocuklar için harfleri, renkleri, sayıları öğretmeyi amaçlayan çok fazla video var. Bunların en sevilenlerinden biri olan; Youtube ve Netflix’de orijinal sesleriyle yer alan CoComelon, Puhu TV’de Türkçe dublajla izlenebiliyor. Şarkılar güzel Türkçeleştirilmiş. Çoğu şarkının melodisi tanıdık, klasik müziklerden oluşturulmuş. (puhutv)

Bluey, 4+ 

Bu bol ödüllü çocuk dizisi, çok mutlu bir aile yaşantısına çağırıyor izleyen çocukları. İki kız kardeşin aileleriyle oyunlarla dolu hayatı ailece keyifle izleniyor. Her bölümde bütün maceraların çocukların oyun oynama ya da yaratıcılıklarını kullanarak oyun icat etmeleri üzerinden yürütülüp hikayeleştirilmesi oyunlar üzerinden keyifli bir öğreti sunuyor. (CBeebies ve beINConnect)
Charlie’nin Renkli Dünyası
Charlie’nin Renkli Dünyası

Charlie’nin Renkli Dünyası (Charlie’s Colorforms City), 3+ 

Dizi “Colorforms” adlı oyuncaklardan türetilmiş. Ana karakterimizin adı çeşitli geometrik şekillerden oluşturulmuş Charlie. Mor ve Kırmızı adında iki yakın arkadaşı daha var. Birlikte şekil ve renkleri kullanarak çeşitli yapılar inşa ediyorlar ve her bölümde okul öncesi çocukları çok da yormayacak küçük konular işliyorlar. (Netflix)

Karşınızda Storybots (Ask the StoryBots), 3+ 

Çocuklarınızın şaşırtan, bocalatan, zorlayan sorularına ne cevap vereceğinizi düşünürken yolunuz “Storybot”lara düşerse işiniz epey kolaylaşır. Storybotlar bilgisayarın içinde yaşayan küçük canlılar ve her bölümde çocukların merak ettikleri bazı sorulara beraber neşe içinde yanıt arıyorlar. Çok renkli, akıcı ve öğretici bir program. (Netflix)