26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.07.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Sporla büyümek

Sporla büyüyen çocuklar genelde hayatta daha başarılı yetişkinler oluyor
Sporla büyümek
Burak Göral
Sporun bazen insanın hayatını ve geleceğini nasıl şekillendirdiğini anlatan çok iyi belgeseller yapılıyor. Çocukların daha küçük yaşlardan itibaren sporla iç içe büyümesi, etik değerlerini koruyan başarılı sporcuları tanıması daha sağlıklı bir beden ve kafayla olgunlaşmalarını sağlıyor. Özellikle Netflix’te bu konuya yönelen, dünyanın her yerinden çocukların sporla nasıl büyüdüklerini anlatan çok faydalı belgeseller var.

Naomi Osaka, 13+

Tenis yıldızı Naomi Osaka, 3 yaşından beri tenis sporuyla iç içe yaşıyor. Japon asıllı Amerikalı 23 yaşındaki sporcu şu an dünyanın en iyi kadın tenis oyuncularından biri. Bu üç bölümlük mini belgesel dizi, Osaka’nın tenisle olan ilişkisini, yaşadığı büyük şöhreti nasıl içselleştirdiğini, günlük hayatını, aile yaşamını, turnuvalar sırasında hissettiği baskılar, endişeler ve sorumlulukları güçlü bir anlatımla sunuluyor. Etik kuralları ve ruhunu da önemseyen, gençler için ilham verici bir rol model. (Netflix)

The Short Game, 8+

US Kids Golf Dünya Şampiyonası her yıl düzenlenen ve 60 farklı ülkeden 1500 kadar golf oyuncusunun yarıştığı büyük bir turnuva ve oyuncularının tamamı da 8 yaşın altındaki çocuklar. Bu başarılı belgesel sekiz oyuncusunu turnuvadan aylar öncesinden başlayarak takip ediyor. Çocukların dürüst mücadelesi, aileleriyle yaşadıkları, antrenmanları, kazanmak ve kaybetmek duygularıyla kurdukları ilişki içimizi ısıtıyor. Başyapıt! (Netflix)

Lorena: Light-footed Woman, 5+

28 dakikalık bu kısa belgeselde Meksika’nın Chihuahua bölgesinin kırsalında yaşayan 22 yaşındaki genç bir kız olan Lorena’nın hikayesi anlatılıyor. Lorena o bölgedeki çoğu kız çocuğunun yaptığı gibi sadece ev işleriyle ilgilenmeyip maratoncu babasının da izinden yürümeyi seçmiş. Lorena dağ bayır demeden üstelik de sandaletleriyle ve entarisiyle koşuyor. Maratonlarda lüks spor ayakkabılarla yarışan rakiplerini geçip madalyalar kazanıyor. (Netflix)

Umuda Koşan Kızlar / Sisters on Track, 10+

Evsizler barınağında anneleriye kalan üç kız kardeşin atletizme yatkınlığı, bakıcı bir kadın tarafından keşfedilir. Afro-Amerikalı 11-13 yaşlarındaki bu üç kız kardeş hayal ettikleri daha iyi bir gelecek için daha hızlı koşmak zorundadırlar. Kardeşler kazandıkları bursla hem okullarını hem de antrenmanlarını aksatmamaya çalışırlar. Bu arada çeşitli büyüme sancıları da yaşarlar. Daha etkileyici ve kalıcı bir film olabilirdi belki ancak bu haliyle de hayli anlamlı ve duygusal. (Netflix)