28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 06.08.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Yangının ortasından iki belgesel

Netflix’teki Fire in Paradise ve Yangın Kovalayanlar hem bizi hem dünyayı saran alevler konusunda bilgi sahibi olmamızı sağlıyor
Yangının ortasından iki belgesel
Kerem Fındık
Günlerdir aklımız fikrimiz hep orman yangınlarında. Peki, dünyada bu konuda neler oluyor? Bu sorunun cevabını öğrenmek içini iki Netflix orijinal yapımı belgesele uzanıyoruz: Fire in Paradise ve Yangın Kovalayanlar (Fire Chasers).  Fire in Paradise, ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Paradise kasabasında 2018’de çıkan orman yangınını konu alıyor. Kaliforniya aslında ABD’nin orman yangınlarıyla bilinen en önemli eyaleti ve Paradise’daki yangının farkı ise buranın tarihinin en büyüğü olması. Zira yangın sonucunda 77 kişi ölüyor, 9 bin 700 ev yok oluyor ve 62 bin hektarlık alan kül oluyor. 2019 yapımı belgeselde itfaiyeci, bölge sakini ve bölge sakinlerinin gözlerinden bu yangının iç yakıcı yönlerine şahitlik ediyoruz. Örneğin, Paradise’da görevli polis memuru Rob Nichols şunları söylüyor: “...Adeta bir film stüdyosundaydık, tepemizden kül yağıyordu. Bir volkanın altındaymışız gibi hissettik...” İtfaiyeci Sean Norman da kendilerini en çok havanın zorladığını söylüyor ve yangınların en büyük nedeninin bu olduğunu ifade ediyor. Zackary Canepari ve Drea Cooper’ın yönettiği Fire in Paradise, Tellerude Film Festivali (2019)  ve Hamptons Uluslararası Film Festivali’nde (2019) gösterildi ve bu festivalde Uluslararası En İyi Seyirci Kısa Film Ödülü’nü kazandı. Yapım 40 dakika sürüyor. 

Anlamak için

Yangın Kovalayanlar ise yine Kaliforniya’daki orman yangınlarını ele alıyor. Bu kez 2016’ya gidiyor ve Kaliforniya yangın sezonunda itfaiyecilerin bu yangınlarla nasıl mücadele ettiklerini görüyoruz. Yapımcıları arasında Leonardo DiCaprio’nun da yer aldığı dört bölümlük belgeselde yangınlardaki değişiklikler değerlendiriliyor. Örneğin günümüzde yangınlar daha hızlı ve şiddetli. Yapımdan öğrendiğimize göre, Kaliforniya’da yangın sezonu daha önceleri 1 Haziran’da başlarken, artık 1 Mayıs’ta başlıyor ve son 40 yıldır da 78 gün daha uzun sürüyor. Yapımda itfaiyecilerin yangınla mücadele yöntemlerini görüyoruz. Bunlardan biri evleri jelle kaplayarak yaklaşan alevlerin yayacağı ısının şiddetini azaltmak. Bununla birlikte, itfaiyecilerin aldıkları eğitimlere de belgeselde yer veriliyor. Ayrıca Jeff Frost isimli bir fotoğrafçının yangının etkilerini göstermek için yangın bölgelerinden topladığı ısıdan erimiş parçalardan bir sergi açtığını da kaydedelim. Belgeseli Julian Pinder yönetiyor.  Özetle, Fire in Paradise ve Yangın Kovalayanlar belgeselleri uzak bir coğrafyadan orman yangınlarıyla nasıl mücadele edildiğini görmemize yardım ediyor. Yapımlar iklim değişikliği konusuna değinse de, ayrıntı vermiyor ama konuyu anlamıza yardımcı oluyor.