29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.07.2023 04:38 | Son Güncelleme: 28.07.2023 06:32

Aşırı sıcaklar bildiğimiz ekonomiyi dağıtacak

Sıcak günlerin olağan hale gelmesi nedeniyle inşaat, imalat, tarım, taşımacılık ve sigorta gibi birçok sektör iş yapma biçimini değiştirecek. İş dünyası kepenk indiren şirketlerin maliyetini hesaplıyor. Ancak çaresiz değiliz
Aşırı sıcaklar bildiğimiz ekonomiyi dağıtacak

Attracta Mooney - CamIlla Hodgson - Ian SmIth - AIme WIllIams / The Financial Times

Atina’nın üzerinde yükselen Akropolis’in antik duvar ve sütunları yüzyıllarca savaşlara, kuşatma ve fetihlere rağmen ayakta kaldı. Ama bu ay Yunanistan’ın en popüler turist rotası aşırı sıcaklara yenik düştü. Yunan mitolojisinde cehennemin kapısında bekleyen üç başlı köpekten ilhamla Kerberos adı verilen sıcak hava dalgası Akdeniz’deki dev turizm sektörünün kıtada giderek yaygınlaşan aşırı sıcaklara karşı ne kadar savunmasız hale geldiğini gözler önüne serdi.

Sıcakların ekonomik etkisi turizmin çok ötesine uzanıyor. İklim değişikliği sebebiyle sıcak günlerin rutin hale gelmesinden dolayı inşaat, imalat, tarım, taşımacılık ve sigorta gibi birçok sektör iş yapma biçimini değiştirmeye hazırlanıyor.

Bilim insanları net. Küresel ısınmadaki her küçük artışla birlikte sıcak hava dalgaları gibi aşırı hava olayları sıklaşacak ve şiddetlenecek.