19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 02.12.2022 04:40 | Son Güncelleme: 02.12.2022 04:40

Avrupa'da kara bulutlar dağılıyor

Financial Times muhabirleri Avrupalı şirketlerin nabzını tuttu: Yüksek enflasyon sebebiyle tüketici harcamaları ve endüstriyel üretimdeki gerilemenin abartıldığı, Covid-19 kısıtlamalarının bitişinin getireceği yükselişin ise hafife alındığı yönünde işaretler var
Roma'da Black Friday kalabalığı
Roma'da Black Friday kalabalığı

Martin Arnold- Barney Jopson / Financial Times

Rusya’nın Ukrayna işgalinin tetiklediği enerji krizi yüksek enflasyon ve artan faizlerle bileşince Euro Bölgesi’nde bu kış ekonominin gerileyeceği kaygıları körüklenmişti. Ancak İspanyol giyim şirketi Mango’nun CEO’su Toni Ruiz satış rakamlarının kötümserleri haksız çıkardığını söylüyor.
Ruiz The Financial Times’a şöyle konuştu: “Covid’le geçen ayların ve yılların ardından insanlar güzel, şık kıyafetler istedi. Herkes sade giysilerden bıkmıştı. Bu yüzden muazzam bir yükseliş gördük.”
Kıtada moraller yükseliyor. Düşük istihdam, hükümetlerin artan mali desteği, ağustosta zirveye çıkan enerji fiyatlarının düşmesi ve ılıman geçen sonbahar sayesinde yazın doldurulan gaz depolama tesislerinin tam kapasiteye yakın kalması manzarayı değiştirdi. İspanya’nın en büyük kredi kuruluşu Santander’in Avrupa direktörü António Simões bu haftaki bir konferansta “Herkes gibi ben de endişeliyim ama bardağın yarısını dolu görmeye daha yakınım” dedi.