04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.09.2023 04:30 | Son Güncelleme: 13.10.2023 14:58

İkinci Trump dönemine hazır mıyız?

Hükümetler olası bir ikinci Trump yönetimi dış politikasını öngörmeye çalışıyor. Muhtemelen “Önce Amerika” diyerek Ukrayna’ya desteğini çekecek, uluslararası anlaşmalardan caymak isteyecek. Ulusal çıkar meselelerini en yanlış anlayanlar Trump gibi milliyetçiler
Trump, tarihte sabıka fotoğrafı olan ilk Amerikan başkanı oldu. Fotoğraf: Getty Images
Trump, tarihte sabıka fotoğrafı olan ilk Amerikan başkanı oldu. Fotoğraf: Getty Images

Janan Ganesh / The Financial Times

Barack Obama’nın Suriye’de kimyasal silah kullanımına karşı koyduğu “kırmızı çizgiyi” savunamamasının üzerinden on yıl geçti. Ancak bir ABD başkanı sonunda bu taahhüdünü yerine getirdi. Beşar Esad’ın hava kuvvetlerini füzeyle vuracak başkanın Trump olacağını kim düşündü ki?

Bunu soruyorum çünkü bütün hükümetler ikinci bir Trump yönetiminin dış politikalarını öngörmeye çalışıyor. Örneğin 16 Nisan 2048’de Londra’daki sıcaklığın öğleden sonra 3.12’de kaç derece olacağını tahmin etmek bile daha kolay olabilir. Sonuçta kendisi bir egoist ve egoizm politikada belirsiz güç demektir. Egoist liderler devleti kendine benzetmeye, içe kapatmaya (Trump “Dünyanın canı cehenneme” demişti) sonra da dünyanın başka yerlerinde şiddete başvurmaya eğilimlidir. Trump “Dünya gücümüzü hissetmeli” de demişti.