25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.04.2023 04:38 | Son Güncelleme: 07.04.2023 04:38

Putin’den tehlikeli yeni dünya düzeni doktrini

Putin’in 2016’dan beri ilk kez güncellediği dış politika doktrini kendisine yönelik “varoluşsal tehditlerin” ana kaynağı olarak ABD’yi gösteriyor. Çin ve Hindistan “dost egemen küresel güç merkezleri” Türkiye, İran, Suudi Arabistan ve Mısır da kilit müttefikler
Putin’den tehlikeli yeni dünya düzeni doktrini

Anastasia Stogni / The Financial Times

Kremlin, Rusya’yı “benzersiz bir tarihsel misyona sahip özel bir devlet-uygarlık” olarak niteleyen, ABD’yi Rus güvenliğine yönelik “tehditlerin ana kaynağı” olarak tanımlayan yeni bir dış politika doktrinini benimsedi.

Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen cuma Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, doktrinin 2016’dan bu yana ilk kez güncellendiğini ve “uluslararası ilişkilerdeki radikal değişiklikleri” yansıttığını söyledi.

Yeni stratejiyi sunan Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Rusya’nın “dost olmayan ülkelerden gelen varoluşsal bir tehdit ile karşı karşıya olduğunu” söyledi.

Yeni doktrin, ABD’yi Rusya’ya yönelik güvenlik tehditlerinin “ana kaynağı” olarak tanımlıyor ve “daha adil çok kutuplu bir dünyaya” doğru giden “devrimci değişimler çağından” söz ediyor. Bu kelime seçimleri, Çin’in Devlet Başkanı Şi Cinping yönetiminde artan gücünü yansıtmaya yönelik.