29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.06.2023 04:30 | Son Güncelleme: 30.06.2023 23:14

Teknofobiklere kulak asmayın

Yapay zeka karşıtı felaket tellallarının geçmişteki ataları, radyo dinleyenlerin sobalarla konuşacağını düşünüyordu. Hesap makinesi kötü, bisiklet zararlıydı onlara göre. Bunun adı teknofobi
Teknofobiklere kulak asmayın

John Thornhill / Financial Times

Radyo ilk çıktığında dönemin gazeteleri cihazın sobayla konuşmak gibi gizemli doğaüstü olaylara yol açtığını yazıyordu. İngiliz doktorlar bir ara aşırı bisiklet kullanımının sinir sistemini fazla zorlamasından korkmuştu. Öğretmenler sürgülü cetvel denen analog hesap aracı yerine hesap makinesinin gelişini üzüntüyle karşılamış, matematiği anlayamayacağımızı söylemişti. Pil bitince de çaresiz kalacaktık.
Teknofobi adı verilen korkuya ilişkin bu örnekleri “eski şeyler ilk çıktığında duyduğumuz korkuları” derleyen Pessimists Archive (Kötümserlerin Arşivi) adlı siteden aldım. Bugün yapay zekanın yükselişinden kaygılanan herkes bu kayıtlara bir baksın. Güncel korkularımızın geçmişteki kaygılarla bu kadar benzeştiğini görmek şaşırtıcı. Ama rahatlatıcı bir tarafı da var. Bu ahlaki evham defalarca boş çıkmış. Tabii bu, bugünkü yapay zekaya kötümser bakanların da yanılacağı anlamına gelmiyor.