19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 16.12.2022 04:30 | Son Güncelleme: 17.12.2022 20:54

Türk ihracatçılar dikkat, AB sınırda karbon vergisi getiriyor

Avrupa Parlamentosu üçüncü ülkelerden alınan demir, çelik, çimento, alüminyum, gübre, hidrojen, elektrik, vida ve cıvata gibi ürünlere “sınırda karbon vergisi” uygulanmasına karar verdi. Sırada otomobillere sınırda vergi var
AB çevre standartları düşük ülkelerden gelen demir ve çeliğe vergi uygulayacak
AB çevre standartları düşük ülkelerden gelen demir ve çeliğe vergi uygulayacak

Alice Hancockv / Andy Bounds - Financial Times

Avrupa Parlamentosu dünyanın ilk sınırda karbon vergisini yürürlüğe koyma konusunda anlaştı. Amaç bütün global çevresel standartları yükseltmek ve AB içi endüstriyi korumak. Öte yandan planların Dünya Ticaret Örgütü kurallarını ihlal edeceği ve ticaret ihtilaflarını tetikleyeceği yönünde kaygılar var.
Avrupa Parlamentosu üyeleri ile AB ülke temsilcileri arasındaki 10 saatlik müzakerenin ardından salı sabahının erken saatlerinde varılan karar uyarınca ithalatçılar karbon emisyonları için izin ücreti ödeyecek. Söz konusu ücret üreticilerin emisyon ticaret sistemi dahilinde ödediği tutara denk olacak.
Parlamentoda müzakerelere başkanlık eden Avrupa Parlamentosu sosyalist üyesi Mohammed Chahim anlaşmanın “bütün taraflara kazandıran” nitelikte olduğunu söyledi. Öte yandan henüz geçici nitelikte olan mutabakat için bu hafta son kez müzakere yapılacak. Devamında ise AB büyükelçileri tarafından onaylanması halinde yürürlüğe girecek.