02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.03.2024 22:30 | Son Güncelleme: 02.04.2024 17:48

Nuri Bilge Ceylan Akbank Kısa Film Festivali’nde genç sinemacılarla buluştu

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, 20. Akbank Kısa Film Festivali kapsamında düzenlenen söyleşide konuştu. Ceylan, film çekmek isteyen genç sinemacılara “Kendinizi fırlatacaksınız, korka korka yapacaksınız. Öğrenmenin en iyi yolu hata yapmak” diyerek cesaret verdi
Nuri Bilge Ceylan Akbank Kısa Film Festivali’nde genç sinemacılarla buluştu

Kısa film yapımını özendirmek, yeni sinemacıları desteklemek, ülkemizden ve dünyadan farklı örnekleri sunmak amacıyla düzenlenen Akbank Kısa Film Festivali bu sene 20 yaşında. 25 Mart’ta başlayan ve 4 Nisan’da ödül töreni ile sona erecek olan festivalin ilk büyük etkinliği Festival Direktörü Selim Evci’nin Nuri Bilge Ceylan’ı konuk ettiği söyleşi oldu. 

26 Mart Salı günü, yönetmenin ilk kısa filmi Koza’nın gösteriminin ardından gerçekleşen söyleşiye katılmak için izleyiciler uzun kuyruklar oluşturdu. Ana salona giremeyenler için ek bir salon daha açılarak söyleşi buraya ve internete canlı olarak yayınlandı. İki saat süren söyleşi bugüne kadar Akbank Sanat’ta düzenlenen en kalabalık etkinliklerden biriydi. Nuri Bilge Ceylan’nın sinema-televizyon eğitimi gören ve bir kısa filmi de bulunan genç sinemacı oğlu Ayaz da dinleyicilerin arasındaydı.

"Öğrenmenin en iyi yolu hata yapmak"

Oyuncu ve yönetmen adayları, hevesli sinemacılar, senaryo ekiplerine katılmak isteyenler, post prodüksiyon alanında çalışan profesyoneller, öğrenciler ve basın mensuplarının katıldığı söyleşide Nuri Bilge Ceylan tüm soruları özenle yanıtladı. Ceylan, film çekmek isteyen genç sinemacılara “Kendinizi fırlatacaksınız, korka korka yapacaksınız. Öğrenmenin en iyi yolu hata yapmak” diyerek cesaret verdi.

  • Çocukluğu Çanakkale – Yenice’de geçen yönetmen Nuri Bilge Ceylan, “Nasıl yaşamamız gerektiğini hep sinemadan öğrendik” diyerek, önce fotoğrafla başlayan ardından setin nasıl işlediğini anlamak için rol aldığı filmi, ilk kamerasını alarak çektiği kısa filmi Koza’yla beraber bu yolculuğa nasıl başladığını anlattı. İlk filminde anne ve babasını oynatan ünlü yönetmen 1995’te Cannes Film Festivali’nde gösterilen Koza’nın kendisi için iyi bir öğrenme deneyimi sunduğunu söyledi. 15 dakikaya indirerek gönderdiği filmiyle ilgili “Cannes’da seyrettiğimde bana çok uzun geldi.” dedi.
  •  “Gençlikte duygular, merak daha büyük. Yanıma hiç para almadan, uyku tulumum olmadan yola çıkardım ki başkalarından istemek zorunda kalayım. Jack Kerouac – Dharma Bums’dan etkilenmiştim. Dağcılık yaptım. Hindistan, Nepal buraları merak etmişimdir, gitmişimdir. Beslenme kaynaklarım daha zengindi. Şimdi ise gözlem ve kitaplar daha öne çıkıyor. Genç sinemacılar bakımından ise beni şaşırtan filmler ve dinamik bir gelecek görüyorum.”
  •  “Kasaba Berlin Forum’da gösterildiğinde diyaloglar çalışmıyor gibi geldi. Bende bu durum tuhaf bir korku yarattı. Bunun üzerine klaket kullanmadan çekim yapabilmek, oyuncunun çekim yapıldığını farketmemesi için  sesli çekim yapabilen bir kamera satın aldım. Mayıs Sıkıntısı’nı ve Uzak’ı o kamera ile çektim. “

Genç oyuncu adaylarına

  • “Audition’ın amacı iyi oyuncu olup olmadığını anlamak için değil karakterle çarpışmalarını sağlamak. Ayrı ayrı çekilmiş audition’ları  karşılıklı montajlıyorum, birbirlerine uyumlu olup olmadığını anlamaya çalışıyorum. Ama oyuncuların burada bir hayat olduğu duygusunu uyandırmaları gerekiyor. Bir tek ezber çok önemli ondan sonrasını yönlendiririz zaten. Her insan başka bir dünya ve ona göre bir yöntem geliştirmek gerek.”
  • “Tiyatrolara çok giderim. Dizilere de bakarım. O kadar sofistike yaşayan biri değilim. Ailecek televizyon izleriz. Melisa Sözen’i Bıçak Sırtı’nda izleyip çok beğenmiştim. O mesela öyle bir örnek.”

Politik konulara filmlerinde yer vermek ile ilgili

“Karakterler üzerine film yapıyorum sosyolojik ve politik meseleler üzerine değil. Bu konularda uzman değilim ama evet böyle bir şeyler olduğunu da hissettiririm. Kuru Otlar Üstüne’deki Nuray ve Samet arasındaki o diyalogun amacı karşı tarafı incitmek. Çünkü kazanmak için yapılan bir tartışmada elindeki her şeyi kullanırsın. Karakterlerimin yalan da söyleyebileceğini düşünmenizi isterim.”

20. Akbank Kısa Film Festivali

İstiklal Caddesi’ndeki Akbank Sanat binasında düzenlenen 20. Akbank Kısa Film Festivali tüm hızıyla sürüyor. Progam bilgisine buradan ulaşabilirsiniz. İstanbul’da olmayanlar üzülmesinler festival sırasında gösterilen tüm yapımları eş zamanlı olarak filmonline.akbanksanat.com üzerinden izleyebilirsiniz. Tüm etkinliklerin ücretsiz olduğu Akbank Kısa Film Festivali Festival Kısaları, Dünyadan Kısalar, Kısadan Uzuna, Deneyimler, Belgesel Sinema, Perspektif, Özel Gösterim ve Forum bölümlerinden oluşuyor. “Forum” bölümünde, kısa filmlerin senaryo aşamasından desteklenmesi ve projelerin geliştirilmesine yönelik eğitimler düzenleniyor. Akbank Kısa Film Forum, yapım desteği amaçlı bir kısa film senaryo yarışmasına da ev sahipliği yapıyor. 

  • Festival Kısaları Jüri Üyeleri: Oyuncular; Gökçe Bahadır, Erkan Kolçak Köstendil, Ece Dizdar, Yönetmen Ozan Açıktan, ve Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı.
  • Dünyadan Kısalar Jüri Üyeleri: Oyuncu Mehmet Günsür, Yönetmen Tahmina Rafaella, Ali Asgari, Cast Direktörü Viorica Capdefier ve Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı
  • Genç Bakışlar Jüri Üyeleri: Oyuncu Melisa Şenolsun, Yapımcı Müge Büyüktalaş ve Yönetmen Sinan Kesova
  • Akbank Kısa Film Forum Senaryo Yarışması Jüri Üyeleri: Yazar Nermin Yıldırım, Oyuncu Tansu Biçer ve Yönetmen Ceylan Özgün Özçelik