20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 18.06.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

“Babasını yenenler Zeus gibi olur, babaya öykünenler hiçbir şey olmaz”

Ahmet Ümit yeni roman Kayıp Tanrılar Ülkesi’nde Türk asıllı bir kadın başkomiserin Berlin’deki bir cinayeti çözmeye çalışmasını anlatırken, mitolojideki baba-oğul savaşını da hatırlatıyor
“Babasını yenenler Zeus gibi olur, babaya öykünenler hiçbir şey olmaz”
Kayıp Tanrılar Ülkesi,

En çok zorlayan karakter Zeus’tu

Erkek karakterlerle dolu bir romanda tek kadın Yıldız. Her şeyi o çözüyor. Önce Yıldız’dan başlayalım… Cinayetlerin ilk kurbanı Cemal Ölmez, Almanya’da azınlık ama kendi ailesinde de cinsel kimliği yüzünden öteki…  Bu romanda sizi en çok zorlayan karakter kim oldu? 

Bu bir erkek eleştirisi romanıdır

Roman her şeyiyle baba-oğul sorunları üzerinden ilerliyor ama Yıldız’la babası Yaman’ın ilişkisi çok farklı. Roman erkek karakterlerle dolu; babalar ve oğullar… “Babalarını öldürmeyen çocuklar büyüyemezler” cümlesinden yola çıkıp, erkeklerin iktidar ve var olma çabasına dair neler söylersiniz? 

Türkiye’nin makus kaderi: Annecilik

Peki ya bizim toplumumuza baktığımızda ne görüyorsunuz?  

‘Osmanlı’ya dönüş’ söylemi yıkıldı

Türkiye’de bu hiç olmadı mı?Yaban 
Fotoğraf: Mert Orçun Özyurt
Fotoğraf: Mert Orçun Özyurt

“27’nci kitabım ama hâlâ korkuyorum”

Yazarlık hayatınızın en başından bugüne dönüp baktığınızda ne görüyorsunuz? Neden korkuyorsunuz? Yazarlığı nasıl tanımlıyorsunuz?

“Müslüman ve Türk olmayan şeye sahip çıkmıyoruz”

Anadolu tarihinin zenginliğinden bahsediyoruz. Pergamon dahil kültürel bir mirasa sahip olduğumuzun ne kadar farkındayız?  Nasıl bir tarih anlayışımız var, biz neyi baz alıyoruz? 

Fatih ve Atatürk anladı

Bu kültürlerle bağımızı tarihimiz boyunca hiçbir yönetim mi görmedi? Kayıp Tanrılar Ülkesi/ Ahmet Ümit/ Yapı Kredi Yayınları/ 504 Sayfa.