30 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.09.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

“Benim için ilk sırada hep Hamlet var”

UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi, sinema ve tiyatro oyuncusu, yazarı ve yönetmeni Ali Poyrazoğlu, önerdiği kitapları paylaştı
“Benim için ilk sırada hep Hamlet var”

Bugünlerde okuduklarım

Yalnız Seni Arıyorum-Nahit Hanım’a Mektuplar/ Orhan Veli/ Yapı Kredi Yayınları Aslında bir de Haluk Oral’dan Bir Roman Kahramanı Orhan Veli’yi okuyorum. Garip akımıyla ilgili araştırma yapıyorum, çünkü Orhan Veli üzerine bir oyun yazıyorum. Oyunun adı Garip. Bu sene oynayacağım. Onun için bu tip şeyler okuyorum.  Kazancı Yokuşu/ Ferhan Şensoy/ Ferhan Şensoy Yayınları  Kazancı Yokuşu, Storytel’de sesli kitap olarak çıkacak. Ferhan da benim okumamı istiyordu. En son evinde buluşmuştuk. Şimdi onu seslendireceğim için tekrar okuyorum. Yakında dinleyeceksiniz. Bu haberi vermişken bir diğer sesli kitap haberim de Jose Mauro De Vasconcelos’un Kristal Yelkenli’si olsun. Onu da seslendireceğim ve yeniden okuyorum. The Play Goes On: A Memoir/ Neil Simon/ Simon&Schuster Publishing Neil Simon’ın anılarını, yaşamını anlatan bu kitabın birinci cildini okumuştum ve çok sevdim. Şimdi ikinci cildi okuyorum. Tavsiye ederim. Kişi Başına Bir Yalnız/ Atilla Atalay/ İletişim Yayınları Atilla Atalay, müthiş bir mizah yazarı bence; yaşayanların en iyisi. Türkçeyi kullanışı da çok ustaca ve çok titiz. Sokaktaki dili, gözlemleyerek çok iyi yakalıyor ve bu çok hoşuma gidiyor. Tüm kitaplarını okuyorum.  Oyunname 2/ Tilda Tezman/ İnkılâp Kitabevi Bütün dünyadaki değişik yeni tiyatro hareketlerini takip edip içine topladığı kristal aynada yeni dünya tiyatrosunu anlatan bir kitap olduğu için severek okuyorum. Bize çok şey katıyor. 

Okunmasını önerdiklerim

Küçük Prens/ Antonie de Saint-Exupery/ Çevirenler: Tomris Uyar, Cemal Süreya/ Can Çocuk Yayınları Küçük Prens’i ilk kez yedi yaşında okumuştum ve tekrar tekrar büyük bir keyifle okuyorum. Her seferinde farklı ipuçları buluyorum. Büyükler için yazılmış, üstelik oldukça siyasi bir kitap aslında. Benim başucu kitabım. Hatta başucumda altı yedi tane var. Değişik tarihlerde hep başka cümlenin altını çizmişim. Beni o kadar etkiledi ki, sonra Küçük Prens Bana Dedi ki diye bir oyun yazdım. Tadı damağımda kaldığı için tekrar okuyorum. Bir cümle var: “Aslolan göze görünmez ancak yüreğinin gözüyle bakarsan görebilirsin.” Her seferinde yüreğimle görebilmek için tekrar okuyorum.  Hamlet/ William Shakespeare/ Çeviren: Sabahattin Eyüboğlu/ İş Bankası Kültür Yayınları Shakespeare’in bütün oyunlarını severek okudum. Ancak ilk sırada benim için hep Hamlet var. Budala/ Fyodor Mihayloviç Dostoyevski/ Çeviren: Mazlum Beyhan/ İletişim Yayıncılık Dostoyevski’nin en önemli kitaplarından biridir. Aşkın iki farklı yüzünü, ateşini ve tutkuyu yine iki farklı karakter üzerinden anlattığı bir kitap. Aslında üç adamın bir kadına aşkını anlatıyor. Tekrar tekrar okurum.  Tutunamayanlar/ Oğuz Atay/ İletişim Yayıncılık O kadar çok şey söylendi ki artık herkes biliyor Tutunamayanlar’ı. Bizim için müthiş bir şans. Aslında dünya edebiyatı için de öyle ama çevirisi yok. Halbuki bizim edebiyatımızın en önemlilerindendir. Sanatın İcadı/ Larry Shiner/ Çeviren: İsmail Türkmen/ Ayrıntı Yayınları Sanatın İcadı, tam anlamıyla bir kültür tarihi kitabı! Sanata dair kavramsal anlayışımıza olağanüstü katkıda bulunan bir kitap olduğu için sanatla ilgili herkesin okuması gereken kitap. İnsanlığın en büyük icadı sanat!
Damla Karakuş