20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 21.05.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Ciddi konulara tatlı hikayeler

Çevre kirliliği ve insanlığın ortak değerleri gibi ‘büyük’ meseleler çocuklara tatlı öykülerle anlatılmış
Ciddi konulara tatlı hikayeler
Ece Erdoğuş Levi
[email protected]

Küçük Tessa’dan Dünya’ya mektup

Isabel Otter’in yazdığı, Clara Anganuzzi’nin resimlediği Sevgili Dünya; çevre kirliliği, sonuçları ve buna karşı neler yapılabileceği konusunda çocukları bilgilendiren, çok sevimli resimlemelere sahip, sımsıcak bir hikâye.  Hikâyenin kahramanı minik Tessa, kâşif olan dedesinin anlattığı harika hikâyeleri dinlerken her birinde renkli hayallere dalar. Günün birinde Dünya’ya bir mektup yazmaya karar verir. “Sevgili Dünya,” diye başlar söze. Sonrasındaysa Dünya’nın güzellikleri bir bir dökülür ortaya. Tabii incinmişlikleri de… Fakat hâlâ yapılabilecekler vardır, Dünya’nın ne kadar özel bir yer olduğunun farkına varmak yeter.  Sevgili Dünya/ Isabel Otter/ Resimleyen: Clara Anganuzzi/ Çeviren: Olcay Mağden Ünal/ Meav Yayıncılık/ 40 Sayfa.

Yedi kıtada keşif zamanı 

Esma Ertel’in yazdığı Dünya Çocuklarına Günaydın; çağdaş Türk resminin en önemli ressamlarından Mehmet Güleryüz’ün yıllar önce, 1968’de çizdiği ve o zamandan beri dostu, grafik sanatçısı Mengü Ertel’in çekmecesinde duran resimleri gün ışığına çıkaran, kültürlerarası iletişime ve insanlığın ortak değerlerine vurgu yapan bir kitap.  Hikâye dünyaya meraklı Mengü dedenin o çok meşhur çekmecelerinden birinde keşfedilen Bedia Hanım’ın mektubuyla başlıyor. Bedia Hanım, devesi Moku ve horozu Bırbır ile yaptığı dünya seyahatini anlatıyor ona. Yedi kıtada gezerken, her sabah bulundukları ülkenin dilinde “Merhaba” ve “Günaydın” diyerek güneşi selamlıyorlar. Bu çok özel seyahatte tanıştıklarıysa hem hepimizin farklılıklarımızla aynı göğün altında yaşadığımızı hem de keşfedilebileceklerin sonsuzluğunu hatırlatıyor. Kitabın bir başka güzel yanı çocukları Mehmet Güleryüz’le ve resimleriyle tanıştırması.  Dünya Çocuklarına Günaydın/ Esma Ertel/ Resimleyen: Mehmet Güleryüz/ Doğan Egmont Yayıncılık/ 36 Sayfa.

Her saniye yeni çılgınlık

Dedemin Bakkalı ve Abartma Tozu kitaplarıyla her yaştan çok sayıda çocuğun en sevdiği yazarlardan biri olan Şermin Yaşar’ın son kitabı Babaannem Geri Döndü yine eğlenceli, sevgi dolu, her yaştan okurun seveceği sımsıcak bir hikâye anlatıyor. Hikâyenin anlatıcısı Çınar’ın canı çokça sıkılmakta, o da hemen her çocuğun yaptığı türden ‘yaramazlıklar’ yapmaktadır. Anne babası onun bir an önce büyümesini isterler. Öyle bunalmışlardır ki babaanne Hasibe Hanım’a onu şikâyet ederler. Aynı apartmanda oturan halası da aynı şeyi kuzeni Beren için yapar: “Biz de çocuk olduk ama böyle değildik!”  Derken babaanne ertesi sabah çıkagelir, onlara taşınmaya karar vermiştir. Ama ne gelmek… Üstünde tütü eteği, kocaman şapkası, pembe saçları ve ayağında buz patenleriyle.  İçinde taşlar, yapraklar, külotlu çoraplar, boş abur cubur paketleri, Legolar bulunan valizleri, kedileri, köpeği, balıkları, kuşları ve kaplumbağasıyla… Tüm aile şoktadır. Artık her saniye yeni bir çılgınlık onları beklemektedir. Peki her şey normale dönebilecek mi? Babaannem Geri Döndü/ Şermin Yaşar/ Resimleyen: Ezgi Keleş/ Taze Kitap/ 160 Sayfa.