25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.06.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Çocukların dünyasını yalanlarla kuşattık

Bana Kuşlar Söyledi’de merkezine çocukluğu alarak 12 öykü yazan Yekta Kopan: “Kutsal aile kavramı ve orada kaynatılan yalan kazanıyla bitmeyen bir derdim var”
Çocukların dünyasını yalanlarla kuşattık
Bana Kuşlar Söyledi 

Çivisi çıkmış dünyaya çocuk gözüyle baktım

Kitaptaki ilk öykü ‘Şarkısı Çocukluğun’un zihninizdeki kodları nedir?Şarkısı Çocukluğun Öykülerde şehir nerdeyse yok gibi; orman, köyde bir ev, taşra, “doğal olana” yakınlık var mekân olarak… Sizi bu mekânlara götüren neydi? Fizikî olarak olmasa da çocukluk da bir mekân ve hatta yurt. Neden çocukluğa gittiniz ve bizi de götürdünüz?Bızdık öyküsünde domuz “Kuşlar söyledi” yalanı için “Siz insanlar bu lafı yalanlarınızı sevimli göstermek için kullanırsınız ama bizim dünyamızda öyle değildir” diyor. Çocukların yalanlarını annelere fısıldayan kuşlar pencereme kondu bugün” diyor başka bir öyküde de anne. Üç kelime: yalan, aile, çocukluk ve konuşan hayvanlar. Sizi buralara getiren nelerdi?

Konuşuyoruz ama kılımız kıpırdamıyor

“Eğer tümüyle kilitlendiğini düşünüyorsan, çocukluğuna doğru bir yolculuğa çık. Çocukluk, çitlerle çevrilmemiş bir özgürlük bahçesidir. Düşünce atları özgürce koşar orada.” Bunları yazdıran peki?
Yekta Kopan'ın kedileri Silgi (solda) ile Cambaz
Yekta Kopan'ın kedileri Silgi (solda) ile Cambaz

Anneden ve babadan izler

  “Her insanın derininde kendinden az çok gizlediği, içinde çocukluk dramının aksesuarlarının bulunduğu bir arka odası vardır.”Bana Kuşlar Söyledi/ Yekta Kopan/ Can Yayınları.