23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.08.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

FT yazarları neler okuyor?

Financial Times gazetesi, önemli yazarlarına ne okuduklarını, bu dönemde hangi kitapları önerdiklerini sordu. Ortaya kurgudan ekonomiye pek çok alana uzanan sıkı bir liste çıktı
FT yazarları neler okuyor?

Financial Times belki de tatile çıkmaya hazırlanan önde gelen yazarlarını seferber ederek okurları için bambaşka alanlardan “yaz kitapları” listeleri hazırladı. Bir kısmı dilimize de çevrilmiş olan kitapları Oksijen okurları için derledik.

Yayın yönetmeni pandemi için öneriyor

Financial Times’ın Genel Yayın Yönetmeni Roula Khalaf’ın bir numaralı önerisi, Michael Lewis’in yazdığı The Premonition: A Pandemic Story (Basiret: Bir Pandemi Öyküsü) oldu. Kitap, yıllarca Covid benzeri bir krize hazırlanan ancak politikacılar ve bürokratlar tarafından sürekli engellenen bir grup Amerikalı bilim insanı ve doktorun inanmadıkları politikalara nasıl direndiklerini anlatıyor. Kitap henüz Türkçeye çevrilmedi ancak Lewis’in diğer kitaplarına dilimizde de ulaşmak mümkün. 

Martin Wolf’tan ekonomi kitapları

Ekonomi kitapları listesini hazırlayan Financial Times ekonomi baş yazarı Martin Wolf, ilk sıraya London School of Economics ve Collège de France’dan Philippe Aghion’ın yazdığı The Power of Creative Destruction’ı (Yaratıcı Yıkıcılığın Gücü) koymuş. 20. yüzyılın önde gelen iktisatçılarından Joseph Schumpeter’ın yaratıcı yıkıcılık kavramını derinleştiren kitap, üç temel üzerine kurulu: 1. Büyüme sürecinin merkezinde yenilik ve bilginin yayılması vardır. 2. Yenilikçilerin temel motivasyonu kazanç getiren bir tekel haline gelmektir. 3. Eski olan, kendisini tehdit eden yeniliğe karşı savaşmaya hazırdır. Wolf, Ryan A Bourne’nı yazdığı Economics in One Virus (Tek Virüste Ekonomi) kitabını da “mükemmel bir çalışma” diye tanımlamış. Bourne, pandeminin gündeme getirdiği sorunlara iktisat teorilerinden ilham alan fikirlere yaklaşmış.

Yazlık romanlar

Yazın roman okunur” diyenler için FT’nin kitap editörlerinden Laura Battle’nın hazırladığı listenin ilk kitabı, Luster (Tutku). ABD’li yazar Raven Leilani’nin ilk romanının baş karakteri Edie, “prekarya” adı verilen nispeten yeni sınıfa mensup, siyah bir genç kadın. Edie ile zengin ve beyaz Leilani arasındaki ilişkiyi işleyen kitap ABD’nin tarihsel ırk gerilimlerine bir de jenerasyon perspektifi ekliyor. Yine Battle’ın listesine yer alan Klara and the Sun, Japon asıllı İngiliz yazar Kazuo Ishiguro, 2017’de Nobel aldıktan sonraki ilk romanı. Ishiguro, sıra dışı gözlem yeteneğine sahip bir yapay zekâ ürünü Klara’nın onu dükkandan alıp eve götüren Güneş ile iletişimini anlatıyor. İlgi çekici edebiyat önerileri arasında geçen ay koltuğundan olan Binyamin Netanyahu’nun babası Benzion Netanyahu’nun Cornell Üniversitesi’ne ailesiyle yaptığı kurmaca ziyareti anlatan, Joshua Cohen imzalı The Netanyahus (Netanyahular) ve Gwendoline Riley’in anne-kız gerilimini yaratıcı bir dille anlattığı My Phantoms (Benim Hayaletlerim) yer alıyor. Kurgu dışı edebiyat tavsiyelerinden Dostoevsky in Love: An Intimate Life (Aşık Dostoyevski: Samimi Bir Yaşam) klasik bir biyografi değil. Ancak Alex Christofi büyük romancının yaşamına damga vuran hapis, sara krizleri, kumar bağımlılığı, yoksulluk ve şöhreti “iz bırakıcı bir anlatımla” dile getirmiş.

İki iyi haberci kitabı

Gazetenin baş uluslararası ilişkiler yazarı Gideon Rachman’ın listesinin başında, Severine Autesserre’in Oxford Üniversitesi Yayınları’ndan çıkan The Frontlines of Peace (Barış Cepheleri) kitabı yer aldı. Uluslararası barışı koruma operasyonlarının bölgeden kopukluk, yerel bilgi ve empati eksikliği nedeniyle nasıl başarısız olduğunu çarpıcı röportajlarla gözler önüne seriyor. Kitapta Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden Haiti’ye çok sayıda ülkeden başarısızlık öyküleri var. Rachman’ın bir diğer önerisi ise BBC muhabiri Nick Bryant’ın kaleme aldığı ve Trump’ın bir “sebep değil sonuç olduğunu” savunan When America Stopped Being Great (Amerika Ne Zaman Büyük Olmaktan Vazgeçti) kitabı var. 

Dinler tarihi ve iklim

Çevre kitaplarını, daha ziyade iş yaşamı yazılarından tanıdığımız Pilita Clark seçmiş. Tercihleri arasında din tarihi profesörü Philip Jenkins’in Climate, Catastrophe, and Faith (İklim, Katastrofi ve İnanç) adlı kitabı öne çıkıyor. Jenkins geçmişteki iklim değişikliklerinin Protestanlık, Budizm, İslam üzerinde ne gibi etkileri olduğunu inceleyerek bugünkü iklim krizine bakmış. Listede Bill Gates’in yazdığı How to Avoid a Climate Disaster (İklim Felaketini Nasıl Engelleriz) ve bugüne dek dünyanın yüzeyini 2 milimetrelik bir tabakayla kaplayacak kadar beton ürettiğimizi anlatan, Mark Maslin imzalı How to Save Our Planet (Gezegenimizi Nasıl Kurtarırız) da var.

Simon Kuper’den spor kitapları

FT’nin spor kitabı önerileri de ülkemizde de Futbol Asla Sadece Futbol Değildir kitabıyla iyi tanınan Simon Kuper’den geliyor. Kuper, İskoçyalı eski Chelsea ve Everton oyuncusu Pat Nevin’in otobiyografisini öneriyor. The Accidental Footballer (Kazara Futbolcu), kitaplar ve indir müzikle futboldan daha fazla ilgilenen “işçi sınıfı çocuğu” Nevin’in dip notlarıyla renklenmiş.  ABD’li spor yazarı Howard Bryant ise Trump döneminde güç kazanan ırkçılığın spordaki tezahürünü Full Dissidence (Tam Muhalefet) kitabında anlatıyor.