29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.12.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:18

“Tarihe çok meraklıyım, özellikle mitolojiye”

Yeni albümü With Strings ile gündemimizdeki Kerem Görsev, hem bu dönemde okuduğu hem de zamana bağlı olmadan önerdiği kitapları paylaştı
“Tarihe çok meraklıyım, özellikle mitolojiye”

Bugünlerde okuduklarım

Hatıralarla Karşılaştırmalı Nutuk/ Mustafa Kemal Atatürk/ Kültür A.Ş 29 Ekim’de İBB Gazhane’de konserdeydim. Daha sonra İBB’den hediye gönderdiler. Atatürk’ün Nutuk’unu okumak zaten gerekiyor ama, bu geliştirilmiş haliyle yeni bakış açıları da kazandırıyor.  Islak Menü/ Deniz Kurt Görsev/ Okuyan Us Yayınları Kendisi eşim olur. Altı kere okyanusu geçti. Gezmek onun için bir tutku. Gittiği yerlerin yemeklerini toparladı. On senedir uğraşıyordu. Son dört senesinde evliydik. “Kitabı oku,” dedi, kaç kere… İtiraf edeyim, daha yeni okudum. Şimdi herkese okumasını tavsiye ediyorum.  Demokrasimizle Yüzleşmek/ Emre Kongar/ Remzi Kitabevi Emre Kongar, çok sevdiğim değerli bir büyüğümdür. Tarihe merakımdan eserlerini çok kıymetli bulurum. Bugünlerde de Demokrasimizle Yüzleşmek’i okuyorum.  Geldim Gördüm Geçtim Gittim/ İlhan Mimaroğlu/ Pan Yayıncılık 1994 yılında tanıştığım Türk büyüğüm… Türk elektronik müziğini dünyaya ilk duyuranlardan; yazar, besteci ve film eleştirmeni. Ondan hayat felsefesi ve caz tarihi hakkında çok şey öğrendim. Hayat görüşümü değiştiren birkaç kişiden biri. New York’ta gireceğim kaydın heyecanını paylaşmıştım İlhan Bey’le. Sonra plağı verdim ve “İyi ki gelmişim. Caz benim için 1967’de John Coltrane öldükten sonra bitti. Sen sanki reçel, bal damlattın,” dedi. Kitabında da yer vermişti. Ben de vefat etmeden ona bir şarkı yazmıştım: “Letter to Mimaroğlu”.  Meyyâle/ Hıfzı Topuz/ Remzi Kitabevi Allah uzun ömür versin, çok sevdiğim bir büyüğüm. Meyyâle’yi okudum son zamanlarda ama, hepsi değerli. Çamlıca’nın Üç Gülü düştü şimdi hatırıma. Deniz kıyısında oturmuş, üç saatte okumuştum. Güneş çarpmıştı…

Okunmasını önerdiklerim

Miles Davis Otobiyografi/ Miles Davis, Quincy Troupe/ Çeviren: Avi Pardo/ Encore Yayınları Caz tarihiyle ilgili bu kitabı en az beş kez okudum. Otuz sene önce arkadaşım Avi Pardo kitabı çevirdiğini söylemişti. Hemen almıştım. Müzisyen olduğu için beni çok etkiledi. Bir de Blue Note’un çıkardığı dünya tarihindeki plakların kapakları ve bilgileri var mesela; Efsane Plak Kapakları. Şimdi dünya yine plaklara dönerken bu eser de çok kıymetli.  Ara Guler’s Istanbul/ Ara Güler/ Thames&Hudson Ltd Ara Güler’in bu kitabı, tarihi bir kitaptır. Siyah beyaz fotoğraflarıyla büyüler. İstanbul’u onun gözünden görmek bir başkadır. Ara Güler’in bir kafesi vardı, orada karşılaştık. “Hocam, kitabınızı aldım; 50 dolara,” dedim. “Sen manyak mısın? O kadar para vereceğine sevgilinle bir rakı balık zevkine gitseydiniz,” demişti. Hey gidi…   Jazz/ Herman Leonard/ Bloomsbury USA Publishing Leonard, dünyanın en efsanevi caz fotoğrafçısıdır. Bu da onun çektiği fotoğrafların olduğu bir kitap. Kimler gelirse aklınıza, hikâyesi burada.  Aztek ve Mısır Mitolojisi  Son iki maddede bir kitabı değil de türü önermek istiyorum. Tarihe çok meraklıyım; özellikle mitolojiye. Hayatım History Channel ve National Geographic’te belgesel izleyerek geçer. Aztek mitolojisi beni çok etkiler. Machu Picchu’ya gitmek istiyorum. Firavunları ve Mısır tarihini de çok severim. National Geographic’te Mısırlıları anlatan programları hiç kaçırmam.
Damla Karakuş