20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 12.11.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

“Yayınlarımızla 100 binden fazla akademisyene ulaşıyoruz”

Bir üniversite markası olarak akademik kitaplardan yola çıkıp tür yelpazesini adım adım genişleten Koç Üniversitesi Yayınları’nı, Yayın Direktörü Rana Alpöz’den dinledik
“Yayınlarımızla 100 binden fazla akademisyene ulaşıyoruz”
Koç Üniversitesi Yayınları’nın doğuşunu ve bugünlere nasıl geldiğini anlatır mısınız?  Koç Üniversitesi Yayınları’nın ilk hazırlıkları 2008-09 yıllarında başladı ve ilk yayınını 2010’da yaptı. İlk kitabımız Çiğdem Kağıtçıbaşı’nın Benlik, Aile ve İnsan Gelişimi’ydi. 2017’de aramızdan ayrılan Çiğdem Hoca, sosyal psikolojinin kurucularından, uluslararası üne sahip bir akademisyen. Bu kitabı da pek çok üniversitenin psikoloji bölümlerinde ders kitabı olarak okutuluyor. İlk yıllardaki yayınlar biraz bu çizgiyi takip ediyordu. 2014’te yayınevi daha çok okura hitap edecek şekilde yapılanmaya başladı. Sadece akademik çevrelerde değil, alana meraklı, o konuda bilgilenmek isteyen tüm kitapseverlerin okuyabileceği kitaplar da seçilmeye başlandı. Yıllık yayın sayısı arttırıldı, yeni dizilere başlandı, kapak tasarımları değişti. 2018’den itibaren dağıtım ağı genişledi, tanıtım faaliyetleri arttı. 2019’da İstiklal Caddesi’nde KÜY Kitabevi faaliyete geçti. Bu sayede tüm kitaplarımız bir arada görünür hale geldi ve okurlarımızla doğrudan ilişki kurma imkanına kavuştuk. Yine 2019’da alınan bir kararla yayın yelpazemizi genişletmeye ve okur çeşitliliğimizi arttırmaya başladık. Böylece çocuk kitapları devreye girdi. Hemen arkasından üniversiteye bağlı araştırma merkezlerinin yayınlarının KÜY çatısı altında birleştirilmesine karar verildi. Bununla beraber İngilizce yayınların sayısının arttırılmasına ve tüm dünyaya dağıtılmasına başlandı. KÜY olarak kendinizi sektörde nasıl bir konumda değerlendiriyorsunuz? Bir üniversite ismi taşıyor olmanın sorumlulukları neler?  KÜY’ün sektörde pek çok yönden avantajlı bir konumda olduğunu düşünüyorum. Bir üniversite yayınevinin, akademide üretilen bilginin geniş kitlelere ulaştırılmasını sağlayacak bir köprü olma misyonu vardır. Bilginin tüm toplumda yaygınlaştırılabilmesi için görev, üniversite yayınevlerine düşüyor. Bunun için kitapların mümkün olduğu kadar geniş bir okur kitlesinin ilgisini çekecek şekilde hazırlanması, dağıtılması, tanıtılması gibi adımların da doğru atılması gerekir. 

“KÜ Çocuk 1 yaşını doldurdu”

KÜY neler yapıyor bugünlerde?  Bugünlerde bizi çok heyecanlandıran iki projemiz var: Birincisi, çocuk kitapları. KÜ Çocuk 1 yaşını doldurdu. Kitapların çocuk gelişimi ve eğitimi üzerindeki belirleyici etkisini göz önünde tutarak, uzmanlıkları çocuk dil gelişimi, okuma-anlama becerileri, çocuk kitapları, sanat, tasarım ve kültürel sosyoloji olan, Koç Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan akademik bir danışma kurulu oluşturduk. Tüm çocuk kitaplarımız başından sonuna kadar, bu kurulun denetiminden geçerek yayımlanıyor. İkinci projemizse İngilizce kitaplar. Üniversiteye bağlı araştırma merkezlerinin yayınları bu sene itibarıyla KÜY çatısı altında toplandı ve tüm İngilizce yayınlar, Chicago Üniversitesi’nin dağıtım merkezi aracılığıyla dünyaya dağılıyor. Koç University Press (KUP) markasıyla kitaplarımızı dünyadaki üniversite kitapçılarına ve kütüphanelere olduğu kadar Amazon, Barnes and Noble gibi internet kitapçılarına ve hem akademik hem de ticari kitabevlerine duyuruyor ve ulaştırıyoruz. Dünya çapında gerçekleşen pek çok etkinlik ve konferansta Chicago Dağıtım Merkezi standında kitaplarımızı bulundurabiliyoruz. CDC’nin iletişim ağı sayesinde 100 binin üzerinde akademisyeni ve 70 binin üzerinde genel okuru, yeni kitaplarımızdan haberdar edebiliyoruz.  Bizi Koç Üniversitesi Yayınları’nın gelecek projelerinde neler bekliyor? Antropoloji, sanat ve mimarlık, biyoloji, bilgisayar bilimi ve elektrik mühendisliği, yer bilimi, ekonomi ve finans, eğitim, tarih, bilim ve bilgi tarihi, edebiyat tarihi, matematik, ekoloji, sinirbilim ve psikoloji, felsefe, fizik ve astronomi, politika bilimi, sosyoloji gibi türlerde kitaplar yayımlıyoruz. Bunların yanında dizilerimiz de var. Örneğin Turgut Çeviker’in yayına hazırladığı Armağan Serisi’ni bu sene yayımlamaya başladık. Serinin ilk kitabı Tevfik Fikret’i geçen ay çıkardık. Yılmaz Güney, Halit Ziya Uşaklıgil, Yahya Kemal Beyatlı, Nurullah Ataç, Sait Faik Abasıyanık, Sabahattin Ali, Fikret Muallâ Saygı, Yaşar Kemal, Âşık Veysel Şatıroğlu kitaplarıyla devam etmeyi planlıyoruz. Bunun yanında TÜSEV’le (Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı) ortak yayın yapacağımız Sivil Toplum Serisi, Koç Üniversitesi Asya Araştırmaları Merkezi’nin desteğiyle yayımlayacağımız Asya Çalışmaları Serisi ve 19. yüzyıl sonlarında basılan ve okurla yeniden buluşturmayı planladığımız Cep Romanları’nı sayabiliriz. Koç Üniversitesi Yayınları, yılda kaç kitap basıyor?   Geçen sene 20 yeni yetişkin kitabı, 6 çocuk kitabı yaptık. Bu seneyi 35 yeni Türkçe yetişkin, 12 İngilizce ve 12 çocuk kitabıyla bitirmeyi hedefliyoruz. Her kitabımızın ilk baskısını en az 2000 adet basıyoruz ve senede 25-30 kitabımız tekrar baskı yapıyor.