27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.12.2023 12:36 | Son Güncelleme: 14.12.2023 12:43

Zindan Adası’nın yazarı Dennis Lehane’den yeni roman

Amerikalı yazar ve senarist Dennis Lehane'in kaleme aldığı ve dilimizde Saga Kitap etiketiyle yayımlanan Ayrılan Yollar, yalnızca bir gerilim romanı değil aynı zamanda suç ve güç ilişkilerinin vahşi bir portresi ve Amerikan ırkçılığının karanlık yüzünün cesurca tasviri olarak öne çıkıyor
Zindan Adası’nın yazarı Dennis Lehane’den yeni roman

Amerika’nın en iyi polisiye yazarlarından biri olan; Gone Baby Gone (Kızımı Kurtarın), Mystic River (Gizemli Nehir) ve Shutter Island (Zindan Adası) gibi romanları filme uyarlanan, aynı zamanda The Wire ve Boardwalk Empire adlı dizilerde senarist olarak görev alan Dennis Lehane'in Ayrılan Yollar romanı, Seçil Sönmez’in çevirisi ve Saga Kitap etiketiyle, Türkçe okurlarının beğenisine sunuldu. Ayrılan Yollar, PEN/Winship Ödülü'nde finalist olan, Anthony Ödülü ile Barry En İyi Roman Ödülü'nü, Massachusetts Kurmaca Kitap Ödülü ve Fransa'nın Prix Mystere de la Critique Ödülü’nü kazanan roman, 1974’ün Boston’ında geçiyor.

1974 yazı, Boston'u sıcak bir dalgayla sararken, kitabın başkahramanı Mary Pat Fennessy, faturalarını ödeme mücadelesi verir. "Southie" adı verilen İrlanda Amerikan mahallesinde yaşayan Mary Pat, geleneklere bağlı bir topluluğun parçasıdır. Bir gece, kızı Jules geç saatlere kadar eve dönmez, gizemli bir ölüm olayı mahalleyi sarsar. Bu iki olay, ilk bakışta bağlantılı gibi görünmez ama Mary Pat'in kayıp kızını bulma çabasını tetikler.

Kentteki ırk ayrımının şiddetle patladığı bir dönemde geçen Ayrılan Yollar sadece bir gerilim romanı değil aynı zamanda suç ve güç ilişkilerinin vahşi bir portresi ve Amerikan ırkçılığının karanlık yüzünün cesurca tasviri olarak öne çıkıyor. Sınırları zorlayan insanların neler yapabileceğini gerilimli bir kurgu içinde gözler önüne seriyor.

Bu sarsıcı roman ile ilgili Stephen King şöyle bir yorumda bulunuyor: “Ayrılan Yollar düşündürücü, ilgi çekici, öfkelendirici ve elinizden bırakamayacağız bir eğlence” diyor. Wall Street Journal bu kitap için "Cesur... Okuyucuların aklına Mary Pat'in kısmi sırdaşı haline gelen Vietnamlı bir veteriner ve kurtarılmış eroin kullanıcısı Coyne'u getiriyor,” derken Washington Post kitabı “Ustaca...” olarak değerlendiriyor. Sunday Times’ın kitap hakkındaki yorumu ise şöyle: “Bu kitabın merkezinde ırkçılığa dair ustaca yapılmış bir psikolojik çalışma yer alıyor. Lehane birinci sınıf bir diyaloğu, sürükleyici bir gizemi ve Amerika'nın 21. yüzyıldaki etnik bölünmesinin habercisi olan tarihi bir anı çağrıştırıyor."

Ayrılan Yollar / Dennis Lehane / Çeviren: Seçil Sönmez / Saga Kitap / Roman / 400 Sayfa