25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.12.2022 15:11 | Son Güncelleme: 26.12.2022 16:07

TikTok'ta trend olan 3 bin dolarlık yağ aldırma ameliyatı: Buccal

Sosyal medya kullanıcılarının sağlık problemlerine çözüm aramak için TikTok'a yönelmesi artık bilinen bir gerçek. Bu sefer TikTok'ta en çok dikkat çeken olay ise yüzden yağ aldırma operasyonu olan Buccal. Peki viral olan bu ameliyat tam olarak nedir ve zararları var mıdır?
TikTok'ta trend olan 3 bin dolarlık yağ aldırma ameliyatı: Buccal

Herkes için yeni bir yüze sahip olmanın sayısız yolu var. Sadece botoks, yüz gerdirme ve burun estetiği değil, aynı zamanda enjekte edilebilir dolgu maddeleri, iple göz kaldırma ve yapışkan bant gibi. Şimdi, yüz değiştiren bir başka yöntem daha internette dikkat çekiyor. O da Buccal.

Buccal olarak bilinen yağ aldırma operasyonu, yanaklardan yağ alınarak hastaların elmacık kemiklerini ortaya çıkaran ve daha ince bir yüz görünümü veren kozmetik bir ameliyat. Ünlülerin abartılı çukur yanaklara sahip fotoğrafları, sosyal medyada bu ameliyatı kimin geçirmiş olabileceğine dair spekülasyonlara neden olurken TikTok kullanıcıları da kendi yanak ameliyatları hakkında uyarılar, şakalar ve güncellemeler yayınlıyorlar. 

Yuvarlak yüz karşıtlığı

Operasyonda yanağın yüzü yuvarlaklaştıran ve dolgun görünmesini sağlayan kısmı cerrahın yanağı içeriden keserek yas yastığını çıkarmasıyla gerçekleşiyor. Çıkarılan yağ yastığının boyutu kişinin isteğine bağlıdır. Ancak sonrasında geriye kalan, ünlüler ve modeller tarafından popüler hale getirilen ultra kontörlü, elmacık kemiği etkisidir.

Cerrahi işlem gerektirmiyor

Buccal, uygulanırken prosedür nispeten noninvaziv olduğundan yani cerrahi işlem gerektirmediğinden ve operasyon bir saatten az sürdüğünden hastalar için popüler bir seçim haline geldi. İyileşme süreci, dikişlerin çözülmesi ve şişliğin azalmasıyla yaklaşık bir hafta sürüyor. Cerrahlar, hastalarda çok az yara izi kalabileceğini ya da hiç kalmayacağını vaadediyor. Prosedürün maliyeti ise yaklaşık 2 bin 500 ila 5 bin dolar arasında değişiyor.

Ünlüler hakkındaki konuşmaların çoğu varsayım olsa da, model ve ünlü yemek kitabı yazarı Chrissy Teigen, Instagram'da kendi prosedürü hakkında paylaşımda bulundu. Videoda, yeni belirginleşen elmacık kemiklerini göstermek için parmaklarını yanaklarına bastıran Teigen "İçkiyi bıraktığımdan beri sonuçları gerçekten görüyorum ve bu hoşuma gidiyor" dedi. 

Bella Hadid'in fotoğrafını gösteriyorlar

Glee yıldızı ve Broadway oyuncusu Lea Michele'in Instagram'da yanaklarının alışılmadık derecede belirgin ve çukur göründüğü bir selfie paylaşmasının ardından buccal internette trend haline geldi. Sosyal medyada insanlar arasında ameliyat geçirip geçirmediği konusunda spekülasyonlara yol açtı. Aslında uzun zamandır var olan bir uygulama olmasına rağmen, cerrahlar son birkaç yılda taleplerde bir artış gördüklerini söylediler. Londra merkezli bir plastik cerrah ve Esho Kliniği'nin kurucusu olan Tijion Esho, hastalarının yaklaşık beş yıl önce model Bella Hadid'in fotoğraflarını getirerek çökük yanaklarının nasıl görünmesini istediklerini kendisine göstermeye başladıklarını söyledi. 

Ünlülerin gücü halkın üzerinde çok fazla

Esho, Kylie Jenner'ın 2015'te dudak dolgusu yaptırdığını açıklamasının ardından benzer bir etki gördüğünü ve bunun da aynı enjeksiyonu isteyen bir hasta dalgasına yol açtığını söyledi. Cerrah, "Ünlülerin veya influencer kültürünün cerrahi açısından gücü çok büyük ve halkın gözünde olduklarında aranan prosedürlerle doğrudan bir bağlantı görebilirsiniz" dedi. 

TikTok'ta artış gösterdi

Ameliyata olan ilgi sosyal medyada hızla arttı. TikTok'ta #BuccalFatRemoval hashtag'i 135,5 milyondan fazla ve #BuccalFat 48,4 milyondan fazla görüntülendi. #BuccalFatPadRemoval ise 5,1 milyon görüntülendi.

Olumsuz etkilere dikkat

Cerrahlar, ameliyatın olası kısa vadeli etkileri arasında kanama veya enfeksiyonun yer aldığını ve kötü yapılması halinde işlemin ağızda veya yanaklarda sinir hasarına yol açabileceğini söyledi.

Yaş aldıkça pişmanlık artabilir

Cerrahlar, prosedürle ilgili çok fazla uzun vadeli araştırma olmamasına rağmen, bu yağın alınmasının kişi yaşlandıkça cılız ve çukur bir görünüme yol açabileceğini söyledi. Amerikan Plastik Cerrahlar Derneği Başkanı Gregory A. Greco, "Gençken dolgun yüzlerimizden nefret ediyoruz, ancak yaşlandığımızda onları gerçekten geri istiyoruz" dedi. Cerrahlara göre, prosedür bir şekilde geri döndürülebilir. Yüze yağ eklenebilir ancak yanaklar asla eskisi gibi görünmeyecektir. 

Buccal yerine diyet ve egzersiz denenmeli

Bazı hastalar buccal operasyonu yerine elmacık kemiği ve çene hattı dolguları eklemek veya diyet ile egzersizlerinde değişiklik yapmak gibi diğer seçenekleri değerlendirebilir. Bıçak altına yatmaya karar verenler sadece kurul sertifikalı plastik cerrahlarla çalışması gerekiyor. Dr. Greco, "Bence herkes ev ödevini yapmalı. Sosyal medya hepimiz için harika bir kaynak yeter ki herkes bunların zarar verebilecek prosedürler olduğunu anlasın" dedi.

“Trendlere uyarak yüzünüze bir şey yaptırmayın”

Dr. Esho, "Hastalarıma her zaman trendler nedeniyle uygulama yaptırmamalarını tavsiye ediyorum, çünkü bu sürekli değişen bir durum. Bir dakika sonra bebek yüzü moda olacak, bir dakika sonra yontulmuş bir yüz moda olacak" ifadelerini kullanarak uyarıda bulundu.