29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 30.04.2022 12:33 | Son Güncelleme: 30.04.2022 13:57

AB Rus petrolünü yasaklamaya yaklaştı

AB Rus petrolüne aşamalı ambargo uygulamaya çok yakın. NATO Rusya’ya gözdağı vermek için askeri tatbikatlar gerçekleştirecek. Pentagon’a göre Rus kuvvetleri Donbas cephesinde istediği sonuçları alamıyor
AB Rus petrolünü yasaklamaya yaklaştı

Matthew Rosenberg ve Marc Santora / The New York Times

ABD ve müttefiklerinin Ukrayna'nın sadece kendini korumasını değil, aynı zamanda Rusya'yı püskürtmesi konusundaki taahhütlerini derinleştirdiği bir haftanın sonunda, AB enerji tedariki için Rusya'ya bağımlı olan üyeler arasındaki derin bölünmelerin üstesinden gelerek Rus petrolüne aşamalı bir ambargo hazırlıyor. 

Yeni yaptırımlar geliyor

Ambargo haftalardır tasarlanıyor. Bloğun yöneticisi Avrupa Komisyonu, Rusya'nın en büyük bankası Sherbank’ı ve yüksek profilli Rusları hedef alan diğer yeni yaptırımlarla birlikte, AB büyükelçilerinin önümüzdeki hafta onaylaması için bir öneri sunmadan önce yoğun görüşmeler hafta sonu devam edecek. 

Ambargo haberi, Ukrayna'ya daha fazla silah ve destek sağlamak, NATO ülkelerinin savunmasını desteklemek için artan yoğun faaliyetler sırasında geldi. Kremlin ve Washington’ın Doğu Avrupa’ya yayılma riski olan mücadelelerinin uzun vadeli olacağı anlaşıldı.  

NATO tatbikatlarında İngiltere de var

İngiltere ordusu cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın saldırganlığını caydırmak amacıyla düzenlenen tatbikatlarda, NATO ülkelerinden on binlerce askere katılmak üzere Avrupa'ya 8 bin asker konuşlandıracağını söyledi.

Bir gün önce de ABD Başkanı Joe Biden, Kongre'den Ukrayna'nın cephaneliğini ve ekonomisini desteklemek için 33 milyar doları onaylamasını istemişti.

Putin nükleer gücünü yineledi

Bu hafta, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dünyaya bir kez daha nükleer cephaneliğinin büyüklüğünü ve gücünü hatırlattı. Ancak Rus kuvvetleri, savaşın ilk haftalarında başarısız olmalarına neden olan aynı lojistik sorunlardan bazılarını hala yaşıyor. Askeri analistlere göre Moskova, Ukrayna'nın doğu sanayi bölgesindeki saldırısını yeniledikten yaklaşık iki hafta sonra, henüz önemli bir stratejik kazanım elde edemedi.

Diğer gelişmeler

Rusya, yüzlerce Ukraynalı asker ve sivilin bir çelik fabrikasındaki yeraltı sığınaklarında mahsur kaldığı Mariupol'daki son direniş alanını da ortadan kaldırmaya çalışıyor. Sivilleri tahliye etme girişimleri başarısız oldu. Ancak cuma günü Ukraynalı yetkililer arasında müzakerelerin en azından bazı insanların kurtarılmasına yol açabileceğine dair ihtiyatlı bir iyimserlik vardı.

Üst düzey bir Pentagon yetkilisi, Rusya'nın Ukrayna'nın sert direnişi ve devam eden tedarik hattı sorunları nedeniyle, doğu Ukrayna'nın Donbas bölgesine saldırısında programının birkaç gün gerisinde göründüğünü söyledi.

Cuma günü, Ukraynalı yetkililer Buça kasabasında silahsız sivilleri kaçırmak ve işkence etmekle suçladıkları 10 Rus askerinin isimlerini ve fotoğraflarını yayınladı.

ABD'li yetkililer nisan ayında Moskova'da düzenlenen, Nobel ödüllü Rus gazetesi editöründe kimyasal yanıklara neden olan saldırının arkasında Rus istihbaratının olduğunu söyledi.

© 2022 The New York Times Company