20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 14.05.2022 13:46 | Son Güncelleme: 14.05.2022 14:15

ABD Hazine Bakanlığı yabancı bankaları uyardı: Yaptırımları delen izole edilir

ABD Hazine Bakanlığı yardımcı sekreteri Adewale Adeyemo, New York City’de yabancı bankalarla gerçekleştirdiği toplantılarda onları sert bir şekilde uyardı. Rusya’ya uygulanan yaptırımların ihlal edilmemesi gerektiğini, aksi takdirde finansal sistemden izole edilebileceklerini vurguladı
ABD Hazine Bakanlığı yabancı bankaları uyardı: Yaptırımları delen izole edilir

Alan Rappeport ve Emily Flitter / New York Times

Joe Biden hükumeti, uluslararası bankaların Rusya'nın yaptırımlardan kaçmasına yardım etmemesi çağrısında bulundu. Ukrayna'daki savaşın sonucu finansal kısıtlamalarla karşı karşıya kalan Rus işletmelerini veya oligarklarını desteklemeleri halinde, ABD ve Avrupa'daki pazarlara erişimi kaybetme riskiyle yüzleşebilecekleri uyarısında bulundu.

Üst düzey ABD Hazine Bakanlığı yetkilisinin uyarısı, ülkenin mali gücü aracılığıyla Rus ekonomisi üzerinde baskı uygulama çabalarına dikkat çekiyor ve Biden yönetiminin Rusya'yı küresel ekonomiden izole etmek için yaptırım uygulama kabiliyetini kullandığı yönündeki görüşün altını çiziyor.

Kürsel finans sisteminden izole edilebilirler

Hazine sekreter yardımcısı Adewale Adeyemo, cuma günü New York'ta uluslararası bankaların temsilcileriyle yaptığı özel toplantılarda, Rusların yaptırımları çiğnemesine yardım etmenin sonuçlarını ortaya koydu. Finans kurumu, Rusya'ya yaptırım uygulamayan bir ülkede yerleşik olsa da şirketin ABD veya Avrupa kısıtlamalarını ihlal etmenin sonuçlarıyla karşılaşabileceğini belirten “maddi destek hükmüne” işaret etti. Buna finansal sitemlerden çıkarılmak da dahil.

Sert uyarı

Adeyemo cuma günü verdiği röportajda, "Yaptırım uygulanan bir kişiye veya kuruluşa maddi destek sağlarsanız, yaptırımlarımıza tabi tutulabilir ve araçlarımızı sizin peşine düşmek için kullanabiliriz. Kurumlara ve yaptırım uygulamamış olabilecek diğer ülkelere şunu açıkça belirtmek istiyorum: ABD, müttefiklerimiz ve ortaklarımız yaptırımlarımızı ihlal eden şeylere karşı harekete geçmeye hazır” diye konuştu. Biden yönetimi Rus finans kurumlarına, oligarklara ve merkez bankasına kapsamlı kısıtlamalar getirdi. Avrupa ve Asya'daki müttefikleri ile yaptırımlardan kaçınmayı engellemek için işbirliği yaptı. Yabancı bankalara doğrudan uyarılar da bu çabanın bir parçasıydı.

Yabancı bankalara gözdağı

Uluslararası Bankacılar Enstitüsü'nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Çin, Brezilya, İrlanda, Japonya ve Kanada'dan finans kuruluşları katıldı. Adeyemo, ABD bankalarının yaptırımları ihlal etmekten kaçınmaya özen gösterdiğini ancak Rus bireyler ve işletmelerinin tröstler kurarak, geçici çözüm için vekilleri kullanmayı düşündüğünü söyledi. Ayrıca, yatlarını kaçırmaya çalışan oligarklara destek sağlayabilecek firmalara da işaret etti. Çoğu bölge yaptırımlara uyuyor ancak Birleşik Arap Emirlikleri gibi bazı ülkeler Rus varlıkları için güvenli bölge sağlamaya devam ediyor. Birkaç Rus oligarkının yatları Dubai'ye demirledi.

Bankalar müşterilerinden de sorumlu

Adeyemo "Bir dizi Rus yatının limanlardan, yaptırımları uygulamayan ülkelere doğru hareket ettiğini gördünüz. İnsanlara şunu açıkça belirtmek isteriz ki, bir finans kurumuysanız ve bu yatlardan birine malzeme desteği sağlayan bir müşteriniz varsa maddi destek hükmüne tabi olabilirsiniz. ” Yetkili sözlerine “Finansal kurumunuza gelen akışları izlediğinizden emin olmanızın yanı sıra, desteklediğiniz işletmelere de durumu hatırlatarak yardımcı olmanız gerekiyor. Onların da Rus oligarklarına veya Rus işletmelerine maddi destek sağlamalarını istemezsiniz” diye devam etti.

Citigroup adımlar atıyor

Dünyanın dört bir yanındaki bankalar ve finans kurumları, Rusya'ya yönelik yeni yaptırım dalgalarına uyum sağlamaya çalışıyor. Rusya'nın en büyük ABD bankası, yaklaşık 3 bin çalışanı olan Citigroup'un CEO'su Jane Fraser bu ay Bloomberg'e verdiği demeçte, Rus tüketici ve ticari banka işletmelerini satmak için aktif diyalog içinde olduğunu söyledi.

Küresel sermaye akışı parçalanabilir

Citigroup rapora göre geçen yılın sonunda Rusya’daki 9,8 milyar dolarlık varlığını Mart ayında 7,9 milyar dolara indirdi. Fraser bu ay düzenlenen bir konferansta, "Finansal hizmetlerin bu şekilde silahlandırılması çok ama çok büyük bir olay" diye konuştu. Uluslar Batılı firmalara fazla bağımlı olmayı engellemek için yeni finansal sistemler geliştirdikçe küresel sermaye akışlarının parçalanmasını beklediğini söyledi.

Daha önce bankalar cezalandırılmıştı

ABD operasyonlarına sahip yabancı bankalar, çelişen talepler arasında sıkışıp kalabilir. Bazı durumlarda, ABD yaptırımları uzun süreli müşterilerini kesmelerini gerektirdi. Buna direnenler ise yetkililerin ihlalleri takip etmekte ve büyük para cezaları vermekte ne kadar ciddi olabileceğini öğrendi. Örneğin, 2019'da İngiliz Standard Chartered Bankası, Adalet Bakanlığı, Hazine Bakanlığı, New York'un devlet bankacılığı düzenleyicisi ve eyalet savcıları tarafından dava açılmıştı. Banka Küba, Suriye, İran ve Sudan’da gerçekleştirdiği, ABD yaptırımlarına ihlallerle ilgili davaların çözümü için 1,1 milyar dolar ödedi. İki yıl önce Deutsche Bank, Rus yatırımcıların Batı finans merkezlerine 10 milyar dolar sızdırmasına yardım ederken yakalandıktan sonra 630 milyon dolar ödedi. Uluslararası devler HSBC ve BNP Paribas da yaptırım ihlalleri davalarını çözmek için son 10 yılda milyarlarca dolar ödedi.

© 2022 The New York Times Company