18 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.05.2024 22:49 | Son Güncelleme: 02.05.2024 00:14

ABD üniversitelerindeki protestolar Filistinlilere umut oldu

ABD'yi etkisi altına alan üniversitelerdeki protestolardan binlerce kilometre uzakta, yerlerinden edilmiş bazı Filistinliler de bu eylemleri yakından izliyor ve savaş karşıtı göstericilerle dayanışma içinde olduklarını belirtirken protestoya katılanların çabaları için minnettarlıklarını ifade ediyor
ABD üniversitelerindeki protestolar Filistinlilere umut oldu

Hiba Yazbek / The New York Times

Gazze sağlık yetkililerinin 34 binden fazla kişinin ölümüne yol açtığını söylediği İsrail bombardımanı ve kara çatışmalarından kaçan yaklaşık 1 milyon kişinin sığındığı güneydeki Refah kentinde bazı çadırların üzerine destek mesajları yazıldı.

Reuters haber ajansı tarafından videoya çekilen bir mesajda "Teşekkürler Amerikan üniversiteleri" yazıyor. Bir başka mesajda ise "Teşekkürler, Gazze ile dayanışma içinde olan öğrenciler, mesajınız bize ulaştı" satırları dikkat çekiyor.

Salı gecesi New York'taki Columbia Üniversitesi'nde çevik kuvvet polislerinin düzinelerce kişiyi tutuklaması ve ülke genelinde polislerin kamp kuran ve diğer kurumlardaki akademik binaları ele geçiren Filistin yanlısı göstericilerle çatışmaya girmesiyle Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kampüslerde tansiyon yükseldi. Protestocular üniversitelerin İsrail'le bağlantılı şirketlerden el çekmesi çağrısında bulunuyor ve bazıları geri adım atmayacağına söz veriyor.

Protestolar Refah'ta özellikle korku dolu bir döneme denk geldi; İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, geçici bir ateşkes için umut ışığı belirmesine rağmen Hamas taburlarının kökünü kazımak için kente kara harekâtı başlatma sözü verdi.

Umutlar yeniden canlandı

Refah'tan telefonla konuşan El-Ezher Üniversitesi diş hekimliği programından yeni mezun 24 yaşındaki Muhammed el-Baradey, bu protestolar sayesinde Filistinlilerin umutlarının yeniden canlandığını kaydetti ve şöyle devam etti:

"Özel olan şey bu eylemlerin Amerika'da olması ve oradaki insanların yaşananlara kayıtsız kalmaması. Ve elbette bu protestolar Filistin davası için farkındalığın her geçen gün arttığı anlamına da geliyor"

Refah'a sığınan 47 yaşındaki serbest gazeteci Akram al-Satri, Filistinlilerin ABD'deki öğrenci hareketini umut ve minnetle izlediklerini söyledi. Çarşamba günü gönderdiği sesli mesajda "Bu bizim için ulusal düzeyde bir umut ışığıdır" dedi.

Savaşı sosyal medya üzerinden belgeleyen 25 yaşındaki Filistinli Bisan Owda, 4,5 milyondan fazla Instagram takipçisine gönderdiği videoda, kampüs protestolarının kendisine umut aşıladığını söyledi.

Owda, "Hayatım boyunca Gazze Şeridi'nde yaşadım ve hiç şimdiki gibi umutlu hissetmemiştim" dedi.

© 2024 The New York Times Company