Cecilia Kang / The New York Times
Beyaz Saray, yapay zeka alanında faaliyet gösteren sekiz şirketin daha hızla gelişen bu teknoloji ile ilgili güvenlik, emniyet ve güven standartlarına gönüllü olarak uyma taahhüdünde bulunduğunu duyurdu. Bu şirketler arasında Adobe, IBM, Palantir, Nvidia ve Salesforce yer alıyor.
Anılan şirketler, Temmuz ayında Beyaz Saray ile yapılan bir duyuruda güvenlik önlemleri konusunda sektör öncülüğünde bir girişim başlatan Amazon, Anthropic, Google, Inflection AI, Microsoft ve OpenAI'ın arasına dahil oldular. Şirketler, yönetmelik olmayan ve hükümet tarafından uygulanmayan test ve diğer güvenlik önlemleri için taahhütte ettiler.
ChatGPT'den sonra mücadele başladı
OpenAI'ın geçen yıl güçlü ChatGPT sohbet robotunu piyasaya sürmesinden bu yana yapay zeka ile mücadele çok önemli hale geldi. Teknoloji o zamandan beri insanların işlerini etkilediği, yanlış bilgi yaydığı ve potansiyel olarak kendi zekasını geliştirdiği için inceleme altında. Sonuç olarak, Washington'daki kanun yapıcılar ve düzenleyiciler yapay zeka ile nasıl başa çıkılacağını giderek daha fazla tartışmaya başladılar.
Musk ve Zuckerberg yapay zeka zirvesinde
Bugün Elon Musk, Meta'dan Mark Zuckerberg, OpenAI'den Sam Altman ve Google'dan Sundar Pichai, Senato Çoğunluk Lideri olan Senatör Chuck Schumer’in ev sahipliğinde kapalı kapılar ardında düzenlenen yapay zeka zirvesinde milletvekilleriyle bir araya gelecek birçok teknoloji yöneticisi arasında yer alacak.
Başkan net konuştu: Hızlı hareket edin
Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Jeff Zients, yapay zeka güvenlik standartlarına uymayı taahhüt eden sekiz şirket hakkında yaptığı açıklamada, "Başkan net konuştu: Yapay zekanın faydalarından yararlanın, riskleri yönetin ve hızlı hareket edin - çok hızlı" dedi. Zients sözlerine şöyle devam etti: “Özel sektörle ortaklık kurarak ve bu işi halletmek için elimizdeki tüm kozları kullanarak tam da bunu yapıyoruz."
Şirketler bazı konularda mutabık
Şirketler, gelecekteki ürünlerin güvenlik risklerine karşı test edilmesi ve tüketicilerin yapay zeka tarafından üretilen materyalleri fark edebilmelerini sağlamak için filigran kullanılması konularında anlaştı. Ayrıca sektör genelinde güvenlik riskleri hakkında bilgi paylaşmayı ve sistemlerindeki olası önyargıları rapor etmeyi de kabul ettiler.
Bazı STK'lar karşı duruyor
Bazı sivil toplum kuruluşları, teknoloji şirketlerinin yapay zeka düzenlemeleriyle ilgili tartışmalardaki etkili rolünden şikayetçi. Kâr amacı gütmeyen bir araştırma grubu olan Center for AI and Digital Policy'nin başkanı Merve Hickok, "Çok büyük kaynaklara sahipler ve politika yapıcıları çeşitli şekillerde etkiliyorlar. Onların sesi sivil toplumdan daha ayrıcalıklı olamaz” dedi.
© 2023 The New York Times Company