26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.04.2022 15:36 | Son Güncelleme: 23.04.2022 15:47

Almanya ekonomisinin Rus gaz ambargosu ile daralması bekleniyor

AB Rus kömürünü yasakladıktan sonra şimdi de Rus petrolüne ambargo koyma planları yapıyor. Ancak kıtanın en büyük ekonomisi olan Almanya, Rus enerjisine bağımlılığı sebebiyle ekonomik sıkıntılar çekebilir
Almanya ekonomisinin Rus gaz ambargosu ile daralması bekleniyor

Patrick Kingsley / The New York Times

Bundesbank cuma günü yaptığı açıklamada, Rus doğal gazına yönelik bir ambargonun Almanya'nın ekonomik üretiminin bu yıl yüzde 5 kadar düşmesine neden olabileceği uyarısında bulundu. Ülkeyi resesyona sürüklemesi zaten yüksek olan tüketici fiyatlarını daha da artırması olası.

GSYİH yüzde 2 küçülebilir

Merkez bankasının tahminleri, büyük ölçüde birkaç ekonomi enstitüsünün tahminleriyle aynı doğrultuda. Rusya'nın Avrupa'ya gaz ihracatını kesmesi, kıtanın en büyük ekonomisine sahip Almanya’yı ciddi sıkıntılara sokabilir. Merkez bankası, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini çevreleyen krizin öngörülemez doğası göz önüne alındığında, tahminlerinin belirsiz olduğunu söyledi.

Ancak ekonomik modelleme, savaştan önce Almanya'nın toplam arzının yüzde 55'ini oluşturan Rus doğal gazının kesilmesi sonrası, gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 3 büyümek yerine, yüzde 2 küçüleceğini gösterdi.

Doğal gaz fiyatları artacak

Banka “Rusya teslimatlarının kısa vadede değiştirilmesi zor olduğu için en fazla doğal gaz fiyatlarının artması muhtemel” açıklaması yaptı.  Çelik ve kimyasallar da dahil olmak üzere tüm doğal gazın kabaca üçte biri endüstriyel üretim için kullanılmaktadır. Bu hafta Uluslararası Para Fonu (IMF), Ukrayna'daki savaşın euro bölgesinin ekonomisini aşağı çekeceği konusunda uyardı. Ekonomik büyüme tahminini ocak ayındaki yüzde 3,9'dan yüzde 2,8'e düşürdü.

Avrupa, Rusya’dan daha çok zarar görebilir

Hazine Bakanı Janet Yellen, Rus doğal gazına yönelik yasağın mantıksız bir etkiye sahip olabileceği, küresel yakıt fiyatını artırarak Avrupa ekonomisine Rusya'dan daha fazla zarar verebileceği konusunda uyarıda bulundu.

 Yellen perşembe günü Washington'da gazetecilere verdiği demeçte, "Avrupa'nın enerji konusunda Rusya'ya olan bağımlılığını kesinlikle azaltması gerekiyor. Ancak tam bir Avrupa yasağını düşündüğümüzde dikkatli olmamız gerekiyor” dedi.

AB gözünü Rus petrolüne dikti

Avrupa Birliği Rus kömürünü yasakladı ve Rus petrolüne ambargo koyma planı hazırlıyor. Almanya bu yıl Rus petrol ithalatını sona erdirmek için çalıştığını söylese de daha hızlı hareket etmekte isteksiz davrandı. Almanya geçen yıl ham petrolünün yaklaşık üçte birini Rusya'dan ithal etti.

© 2022 The New York Times Company