13 Temmuz 2025, Pazar
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 01.07.2025 22:33 | Son Güncelleme: 01.07.2025 23:41
Makaleyi sesli dinle • 6:18

New York Times yazdı: Avrupa yanıyor, aşırı sıcaklar daha da tırmanacak

Avrupa, 40°C’yi aşan sıcaklıklarla boğuşurken nükleer reaktörler durduruluyor, yaşlılar evlerine kapanıyor, turistler çeşmelere akın ediyor. Klimaların lüks sayıldığı kıtada, sıcak hava dalgası hayatı felç etti
New York Times yazdı: Avrupa yanıyor, aşırı sıcaklar daha da tırmanacak
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Elisabetta Povoledo / New York Times

Avrupa’nın büyük bölümünü etkisi altına alan sıcak hava dalgası, Pazartesi günü de hız kesmedi. Güneyde birçok yerde sıcaklıklar 37,8 Santigrat derecenin üzerine çıktı.

İtalya’da 16 şehir için sıcak hava uyarıları yapıldı. 2003’te binlerce kişinin ölümüne yol açan sıcak hava dalgasının izlerini hâlâ taşıyan Fransa’da ise Başbakan, hava koşullarının etkilerini takip etmek için planladığı bir seyahati iptal etti.

Peki durum ne kadar kötü? Güney Fransa’daki bir nükleer reaktör, sıcak suyunu zaten aşırı ısınmış bir nehre boşaltması çevreyi tehdit edeceği için kapatıldı.

Tüm bunlara rağmen, Avrupa halkı – özellikle klimanın hâlâ bir lüks sayıldığı veya hoş karşılanmadığı yerlerde – dayanmanın yollarını aradı. Kimileri neden olduğu kirlilikten endişelenirken, bazı yaşlı İtalyanlar klimanın sağlığa zararlı olduğuna inanıyor.

Hükümetler yardım etmeye çalıştı; bazı durumlarda dış mekânda çalışmaya kısıtlamalar getirildi, belediye çalışanları yaşlı vatandaşları kontrol etmek için görevlendirildi.

Dışarıda vakit geçirmeye kararlı turistler ise zorluk yaşadı. Roma’da, kafelerde oturan ziyaretçiler sis püskürten fanlarla serinlemeye çalıştı. Bazıları serinlik arayışıyla devasa antik yapıları ziyaret etti ama bu da her zaman işe yaramadı.

San Francisco Körfez Bölgesi’nden gelen turist Eileen Santos, Pantheon’dan çıkarken “Görünüş olarak serindi ama sıcaklık olarak değil” dedi. Meydanın karşısında, 16. yüzyıldan kalma bir çeşmeden fışkıran sulardan turistler şişelerini dolduruyordu. 

Roma alarm durumunda

Roma, “yalnızca risk altındakileri değil, sağlıklı ve aktif kişileri de olumsuz etkileyebilecek” anlamına gelen “Seviye 3 uyarısı” verilen 16 şehirden biri.

İspanya merkezli Copernicus İklim Değişikliği Servisi direktörü Carlo Buontempo “Avrupa’nın bazı yerlerinde daha önce hiç kaydedilmemiş sıcaklıklar yaşıyoruz, bu gerçekten olağan dışı” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu şaşırtıcı değil, çünkü iklim değişikliğiyle daha yoğun, daha uzun süren ve daha sık görülen sıcak hava dalgaları görmemiz bekleniyordu; tam olarak bunu yaşıyoruz”

Fransa’da, ülkenin kuzey uçları hariç, boğucu sıcaklar etkiliydi. Bazı bölgelerde sıcaklıklar 40 Santigrat derecenin üzerine çıktı; ulusal hava durumu tahmin merkezine göre sıcaklıklar Salı ve Çarşamba günleri zirve yapacak.

Hükümet, Pazar akşamı bir kriz toplantısı düzenledi ve işverenlere, Salı günü yürürlüğe girecek bir kararnameyi hatırlattı: Bu kararname, çalışanların daha serin saatlerde işe başlamaları gibi çalışma koşullarının değiştirilmesini zorunlu kılıyor. Ülke genelindeki şehirler, parkların açık kalma süresini uzattı ve havuzlara ile müzelere girişleri ücretsiz yaptı.

İtalya Sağlık Bakanlığı, sıcakla başa çıkmanın yollarını anlatan bir kamu spotu hazırlaması için ünlü bir televizyon sunucusuyla anlaştı. Roma’da, 70 yaş üstündekiler için belediye havuzları ücretsiz hale getirildi.

Suya yakın olan şanslı insanlar için ise plaj hâlâ bir numaralı kaçış noktasıydı, elbette yer bulabilirlerse.

Portekiz’in başkenti Lizbon’a 15 kilometre mesafedeki Carcavelos’ta, plaj Pazar günü öyle kalabalıktı ki, 37 yaşındaki sosyal hizmet görevlisi Camila Guerra, kendisi ve iki çocuğu için bir yer bulmakta zorlandı. “Evimizde klima yok ve hepimiz ter içinde uyandık” diyen Guerra “Denize gitmemiz gerektiğini biliyorduk” dedi.

Pazar günü, Portekiz’de Haziran ayı için geçici rekor sıcaklık Mora’da kaydedildi: 46.6 Santigrat. Bu sıcaklık, çiftçilerin çalışma saatlerini değiştirmeye zorladı; artık öğleden sonra 2’de çalışmayı bırakıyorlar. Yerel itfaiye müdür yardımcısı Vítor Dias “O saatten sonra güneşte kalmak imkânsız. Sıcak kuru ve yakıcı bir hava var ve neredeyse nefes alamıyorsunuz” dedi.

Yunanistan’da, Cuma günü Atina’da 40 dereceye ve ülkenin güneyinde 43 dereceye ulaşan aşırı sıcaklıklar, onlarca orman yangınına yol açtı. Yangınlar ve sıcaklıklar azalmış olsa da, Pazartesi günü sivil savunma yetkilileri Atina ve bazı Yunan adalarında çok yüksek yangın riski uyarısı yayımladı.

Portekiz’de Pazartesi akşamı itibarıyla en az altı orman yangını sürüyordu.

Genel olarak yaşlılar, aşırı sıcaklardan en çok etkilenen grup. Portekiz’in Mora kasabasındaki bir huzurevinde, yaşlıların gündüz dışarı çıkmaları yasaklandı. Şehir yetkilileri ise evde bakım hizmeti alan yaşlıları dolaşarak sıcakla nasıl başa çıkacakları konusunda bilgilendiriyor.

İspanya’da şimdiye kadar kaydedilen en yüksek Haziran sıcaklık rekoru olan 46 derece Santigrat, hafta sonu güneybatıdaki El Granado’da kaydedildi. Bu, İspanyol Devlet Meteoroloji Ajansı’na göre bu yıl kırılan 45. rekor oldu.

Carlos III Sağlık Enstitüsü’ne göre, İspanya’da her yıl yaklaşık 1300 kişi yüksek sıcaklıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Çalışma Bakanı Yolanda Díaz, BlueSky hesabından yaptığı paylaşımda, “olumsuz hava koşulları için turuncu veya kırmızı uyarı verildiğinde iş günü kısaltılabilir ya da değiştirilebilir” dedi.

Madrid’de, geleneksel İspanyol el yelpazesi “abanico” satışları artış gösterdi. Şehrin en popüler meydanlarından biri olan Puerta del Sol’daki Casa de Diego adlı dükkânın sahibi Arturo Llerandi, altıncı kuşak temsilcisi olarak, işlerin çok iyi olduğunu söyledi. Llerandi’ye göre bu yelpazeler çevre dostu çünkü doğaya zarar vermiyor.

 

İspanya’daki aşırı sıcaktan etkilenenlerden biri de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres’ti. Guterres, Seville’den sosyal medya platformu X üzerinden paylaşım yaptı; sıcaklık orada 42.6 Santigrat seviyesine ulaşmıştı.

“Aşırı sıcaklar artık nadir olaylar değil — yeni norm haline geldiler” diye yazan Guterres sözlerine şöyle devam etti: “Bir konferans için İspanya’dayım ve bunu birebir yaşıyorum. Gezegen daha sıcak ve daha tehlikeli hale geliyor — hiçbir ülke bağışık değil. Daha iddialı #İklimEylemi gerekiyor”

Cristina Campaci Roma’daki Campo de’ Fiori pazarında  sebzelerinin haline üzülüyordu. Sebzelerin “gözünüzün önünde solduğunu” söyledi. “Sıcağa alışığız ama bu gerçekten çok zor” diyen Campaci  “Yanımızda bir kova su var. Arada bir üzerimize serpiyoruz. Sonra da gülümseyerek devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

© 2025 The New York Times Company