25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Giriş: 26.09.2022 11:14 | Son Güncelleme: 26.09.2022 11:44

Avrupa’nın sert sağında dönüm noktası: Giorgia Meloni’nin seçim zaferi

Avrupa'da bir dönüm noktası yaşandı ve İtalya'da seçimin galibi sağ parti oldu. New York Times, parti lideri Giorgia Meloni'nin zaferini ve bundan sonra neler olabileceğini yazdı (Fotoğraflar: Gianni Cipriano/The New York Times)
Avrupa’nın sert sağında dönüm noktası: Giorgia Meloni’nin seçim zaferi - Resim: 1

Jason Horowitz / The New York Times

İtalya, seçimlerinde pazar günü aşırı sağ koalisyon galip gelerek Avrupa tarihinde yeni bir sayfaya geçildi. Giorgia Meloni liderliğindeki parti, Avrupa Birliği’ne, uluslararası bankacılara ve göçmenlere karşı uzun süredir devam eden kötü bir sicile ve ülkenin Batı ittifakındaki güvenliği konusunda yarattığı endişelere rağmen seçimi kazandı. 

Pazar gecesi yayınlanan erken sonuçlara göre faşizmin kalıntılarından gelen bir parti olan milliyetçi İtalya Kardeşleri’nin lideri Meloni’nin ve sağcı koalisyon parlamentoda bölünmüş bir solu yendiler. Nihai sonuçlar henüz belli değil ve yeni İtalyan parlamentosunun oturması ve siyasi entrikalar için bolca zaman olacak. Yeni bir hükümetin kurulması haftalar sürecek.

Avrupa’nın sert sağında dönüm noktası: Giorgia Meloni’nin seçim zaferi - Resim: 2

Meloni’nin herhangi bir partinin en yüksek oy oranı olan yaklaşık yüzde 25’e ulaşması onu ülkenin ilk kadın başbakanı olmak için yanına varılamaz bir favori haline getiriyor. Meloni, Ukrayna'nın güçlü bir destekçisi olmasına rağmen, koalisyon ortakları Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i derinden takdir ediyor ve Rusya'ya karşı yaptırımları eleştiriyor.

Avrupa’nın sert sağında dönüm noktası: Giorgia Meloni’nin seçim zaferi - Resim: 3

Dün gece yaptığı zafer konuşmasında Meloni, “İtalyanlardan merkez sağın İtalya'ya rehberlik etmesi için net bir işaret geldi” dedi. Meloni, haksız saldırılarla dolu şiddetli bir seçim kampanyasından zarar gördüğünü söyledikten sonra karşılıklı saygı ve kurumlara olan güvenin yeniden yaratılmasından bahsetti. Ardından zafer işareti yaparak poz verdi. Meloni, “Başlangıç ​​noktasındayız. İtalya bizi seçti ve ona asla ihanet etmeyeceğiz” dedi. 

Seçimde her zamankinden daha düşük bir katılım vardı. Ancak bu zafer, eskiden tabu olan ve Nazi veya faşist mirasa sahip partilerin Avrupa çapında ana akıma girmesi ve seçimleri kazanmasıyla dikkat çekti. 

Avrupa’nın sert sağında dönüm noktası: Giorgia Meloni’nin seçim zaferi - Resim: 4

Bu ay, neo-Naziler tarafından kurulan aşırı sağcı bir grup, İsveç'in muhtemel iktidar koalisyonunun en büyük partisi oldu. Fransa'da bu yıl, aşırı sağcı lider Marine Le Pen arka arkaya ikinci kez cumhurbaşkanlığı seçimlerinin son turuna çıktı. İspanya'da da Meloni ile yakından bağlantılı bir parti olan aşırı sağ Vox yükseliyor.

Ancak, yüz milyarlarca euroyu yöneten Başbakan Mario Draghi liderliğindeki Avrupa merkezli istikrar döneminden sonra kıtaya en güçlü şok dalgasını gönderen, faşizmin doğum yeri ve Avrupa Birliği'nin kurucu üyesi İtalya oldu. Artık muhalefete liderlik edecek olan Demokrat Parti lideri Debora Serracchiani Pazartesi sabahı erken saatlerde yaptığı açıklamada, “Ülkemiz için üzücü bir gün” dedi.